Turturro bjussar kollegerna på en stund i solen

John Turturro är Spike Lees, och en av bröderna Cohens, favoritskådespelare men han är också själv regissör och imorgon är det premiär för hans tredje film ”Romance and cigarettes” - något som fått Kulturnytts Gunnar Bolin att fundera på det här med skådisar och filmregi.

Det är inte så konstigt att skådespelare själva gör filmer med mycket dialog, starka utspel och lite action, som ju mest blir en sorts koreografi, eller för dem själva - ännu värre - kamp mot dataanimerade fiender. John Turturro vill i ”Romance and cigarettes” verkligen bjussa på skådisar i sitt esse - de får till och med sjunga till klassiska schlagers.

James Gandolfini, Susan Sarandon, Steve Buscemi, Mary Louise Parker och till detta Christopher Walken som gör en sorts repris på sin Fat Boy Slim-dans och ändå går det så fel.

”Romance and cigarettes” vill vara en arbetarklassmusikal men blir bara en uppvisning i något sorts pornograferat vardagsspråk levererat i en sliten men, OK, trovärdig New Yorkförort. Turturro ger skådespelarna stor plats, men vad ska de göra med all denna plats i solen? Berättelsen glömmer Turturro trots att han säger att han ruvat på den sedan han spelade huvudrollen i Barton Fink för femton år sedan. Den innehåller inte mer än ett par hyfsade sång- och dansnummer uppblandat med allmänt, sexistiskt nonsens. Och till sist tappas till och med skådespelarna bort i det trista manuset.

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".