Grizzlymannens stora ensamhet

”Grizzly Man” är en dokumentär gjord av den legendomsusade tyske regissören Werner Herzog. Filmen, som har svensk premiär i morgon, bygger till stor del på mängder av videoinspelningar gjorda av Timothy Treadwell, material där Treadwell skildrar sin ”samvaro” med en grupp grizzlybjörnar i Alaska. När Timothy Treadwell 2003 dödades av en björn hade han levt i grizzlybjörnarnas närhet 13 somrar i följd. Måns Hirschfeldt recenserar.

Werner Herzog väver samman Treadwells videomaterial med sitt eget sökande efter sanningen om mannen som ville vara en björn. Det har blivit en dokumentär som serverar gravallvarliga plattityder om människan, djuren och kärleken, men som ändå ger en djupt fascinerande bild av man som söker sig till civilisationens utkanter.

I Treadwells hemmagjorda naturfilmer framstår han både som i kung i sitt eget rike och som stjärnan i sin egen TV-show. Han föraktar civilisation med samma intensitet som han slipar på sin mediala framtoning, i något som liknar en dokusåpa med bara en huvudroll.

Filmen är väl egentligen bild av en ensamhet av närmast kosmisk format och ”Grizzly Man” visar till vilka extremer en människa kan vara beredd att gå för att kunna leva med, och i den ensamheten. Och där kunna bli Någon.

Måns Hirschfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".