Ibsendiskussion lika aktuell idag

I år är det 100 år sedan den norske dramatikern Henrik Ibsen gick bort. Detta uppmärksammas inte bara i Norge utan hela världen över. Stockholms Stadsteater väljer att fira med en uppsättning av hans pjäs ”Frun från havet”. Det är inte ett av dom mest frekvent spelade styckena, men påminner i idé och tankegods om många av hans mer kända verk. ”Frun från havet” är regisserad av Sara Cronberg, som nyligen satte upp ”Medea” på samma scen. Igår kväll var det premiär och Elin Claeson satt i publiken och såg Gunilla Röör gestalta smärta, längtan och konsekvenserna av de val man gör.

Nej, fru Ellida Wangel har det inte lätt med sin oro där i närheten av make, styvdöttrar och sommargäster. Hon vankar omkring i staden vid fjorden och får dölja sina riktiga känslor. Tills en båt från England lägger till, med en främling ombord...

Fast i regissören Sara Cronbergs tolkning verkar å andra sidan varenda en av rollfigurerna ha ett stormigt inre, alla längtar de efter något annat; en person, en plats eller en möjlighet att leva om sitt liv. Men de kommer inte loss... Rent faktiskt får de, svartklädda, irra runt i en scenografisk barockträdgård med höga labyrintiska häckar. Jesper Corneliussen har skapat en stor scenografi som dominerar hela scenen, och med ljusets hjälp kan den förvandlas - än är den lockande sommarmorgonlugn, än klaustrofobiskt betonggrå.

Ja, ”Frun från havet” är en estetiskt tilltalande uppsättning. Men konstigt nog känns den ändå lite dammig, Ibsens text har jag inget emot - tvärt om - men all denna inre ångest, all melankoli saktar ner spelet och tilllåter det att tippa över och hamna i det teatraaala. Nej... Kvinnorna är de som klarar sig bäst - de driver på, ger sina roller liv och humor. Det är Gunilla Röör, Hilderun Gorpe och Maria Sundbom. Och det är klart, den där diskussionen om fri kärlek, fritt val och rätten till det egna liv - den känns inte som om den har 120 år på nacken.

Elin Claeson

elin.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".