Konstnären Ola Pehrson har avlidit

Konstnären Ola Pehrson omkom i en trafikolycka i påskhelgen. Han blev bara 42 år gammal. Ett av hans senaste verk visas nu på Moderna museets utställning om svensk samtidskonst och mest känd var han nog för sin ”Yucca Invest Trading Plant” från 1999, där en vanlig Yuccapalm fick arbeta som börsmäklare - med viss framgång. 

Mårten Arndtzén minns Pehrson för ett annat, uppmärksammat verk. Ett körverk.

Lyssna gärna på inslaget för att höra musiken!

MUSIK

Det var på Färgfabriken i Stockholm, en kväll för två år sen. Uppsala kammarkör stod med blicken fästad vid en stor skärm, en sorts rörligt notblad där tonerna liksom flöt fram och försvann. Men egentligen var det inte musik, utan noteringar på Nasdaq-börsen i New York. Ola Pehrson stod bredvid kören, koncentrerat böjd över en laptop och hämtade hem börsnoteringarna för mäktiga företag som Microsoft, Intel och Oracle från nätet. I samma ögonblick som de gjordes, på andra sidan Atlanten. Och matade ut dem, som noter, på skärmen.

MUSIK

Att granska makterna, dom som bestämmer villkoren för våra liv och sätter gränserna för vår frihet, är ingen ovanlig ambition i konsten. Men jag tror inte att jag nånsin sett dem så glasklart gestaltade som den kvällen. I all sin hämningslösa nyckfullhet, sin kompakta obegriplighet och kusliga skönhet. Kort sagt - sin gudomlighet.

MUSIK

Mårten Arndtzén

marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".