"Invasion" skapar ny publikkontakt

På Statsteatern i Stockholm spelas just nu den uppmärksammande pjäsen ”Invasion”, skriven av Jonas Hassen Khemiri. Det är en uppsättning där rollen mellan publik och skådespelare blivit flytande. Det har bland annat hänt att publiken klivit upp på scen och försökt ställa saker till rätta.

Regissören Farnaz Arbabi berättar för Kulturnytts reporter Negar Josephi:

I början av föreställningen är det turbulent, och då har några ur publiken handgripligen gett sig in i detta och försökt styra upp saker och ting.

”Invasion” är en pjäs som handlar om kommunikation och en del av upplevelsen är att publiken kommunicerar tillbaka. Kommenterar högt eller till och med springer upp på scenen. Farnaz Arbabi säger att det är roligt att folk tar ansvar för sin egen teaterupplevelse, att publiken är engagerad. Och formen inbjuder till reaktioner. Det görs ofta försök att aktivera publiken, säger hon, men de flesta är så artiga, varför det? Ska vi stå ut med dålig teater, varför reagerar vi inte oftare?

Det finns ju en massa oskrivna lagar som alla slaviskt följer på teatern, saker all publik bara gör utan att fundera. Det sitter ju inga skyltar uppe som säger: att här får man inte skratta eller röra sig eller här måste man vara stilla. Men ändå gör folk det. Och vi ifrågasätter detta med den här pjäsen.

Farnaz Arbabi hoppades få se starka reaktioner men det varierar med vilken publik det är på föreställningen. Arbabi menar att teatern som konstfrom är gammalmodig, att man tillexempel spelar klassiker om och om igen och även om man gör det i olika former så blir det oftast likadant. Då är det klart att publiken också blir konservativ. Övriga delar av samhället har kommit längre, säger Farnaz Arbabi:

Jag tror att vi börjar komma ikapp, samhället går mot ett utveckling som smittar av sig och kommer in även på teatern.

Negar Josephi 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".