Romanterapi för aggressioner

I tio år har Jennie Dielemans jobbat som journalist - med ungdomsprogrammet Elbyl i SVT, i tidningar som ETC och Dagens Nyheter. Alltid samhällsengagerad och politisk, ofta vass och debatterande. För ett par år sedan skrev hon boken ”Motstånd” - en handbok i hur man gör motstånd, tillsammans med Fredrik Quistbergh. Nu har hon skrivit sin första roman ”Tackar som frågar” och Inti Chavez Perez har läst den.

Jennie Dielemans roman handlar om fem familjer som bor i stockholmsförorten Fisksätra. Det är rätt anspråkslösa familjer som försöker göra det bästa av sina vardagsliv. De tittar på teve, spelar triss och försöker klara julmiddagen utan att starta gräl. Inga stordåd förväntas av dem.

Familjerna i romanen tillhör den grupp i samhället som kallas maktlösa. De som blir klappade på huvudet av politiker och experter, och som blir utpekade som ghetto-bor, trots att de bara lever sina lugna liv i lägenheter.

Jennie Dielemans är, förutom författare, frilansjournalist. Jag kan tänka mig att hon har en och annan åsikt om dagens safarijournalistik i förorterna. ”Tackar som frågar” kan nämligen tolkas som ett försvar för att underklassens berättelser räknas, om man nu vill läsa romanen politiskt.

På något sätt känns det som att den här boken handlar om min verklighet. Den handlar om nuet. Jag känner igen mina kompisar och folk jag träffar på gatan, i Jennie Dielemans berättelse. Kvällstidningen, pratprogrammet på fyran, de trevande familjerelationerna, allt känns väldigt äkta. Jennie Dielemans drar ofta saker till sin spets så att de blir roliga. Trots det anser jag att hon har stark verklighetsförankring i sitt persongalleri. Vi människor ÄR ofta karikatyrer av oss själva.

Det här är en ärlig, rolig och elak bok där författaren inte skönmålar något. ”Tackar som frågar” är en berättelse som lyfter fram såna där irriterande moment i vardagen. Smågrejer som stör en; som att värden tar bort varmvattnet för att något rör ska repareras, eller att mobiljäveln inte har täckning.

Är du ett bittert neggo så måste du läsa den här romanen - här får du veta att du inte är ensam. Att fela är mänskligt. Och med nio miljoner felande människor i det här landet är det lätt att drivas till vansinne av frustration. Oavsett vad du tycker om innehållet kan du säkert använda ”Tackar som frågar” som terapi för dina aggressioner.

Det enda jag önskar vore annorlunda med den här romanen, är slutet. Berättelsen går ju trots allt ut på att hata allt som är välmenande och gullegull. Då går det inte att avsluta med kärlek och stråkar. Den här boken förtjänar ett olyckligt slut.

Inti Chavez Perez

kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".