Dansk dokumentär om kvinnliga piloter

Den danska konstnären Simone Aaberg Kaern är utbildad pilot och förefaller besatt av flygplan och piloter, företrädesvis kvinnliga, hon har gjort utställningar om dem och nu har hon tillsammans med Magnus Bejmar gjort en film om hur hon flyger till Kabul i ett litet flygplan efter att ha läst i tidningen om den 16-åriga flickan Farial som vill bli stridspilot. Maria Edström har sett ”Om konsten att flyga till Kabul”.

Visst blir man imponerad av Simone, kvinna, konstnär och pilot – ett slags dansk Pippi med sitt glada smil. Och lika imponerad blir man av hennes företagsamhet, efter att läst om Farial så köper hon helt sonika ett gammalt Piper-Colt-flygplan och flyger från Köpenhamn till Kabul. Och eftersom hon måste flyga över luftrum kontrollerat av NATO och inte får tillstånd, ”luftrummet ska vara fritt” är Simones stridsrop, så trotsar hon allt och flyger likt en kvinnlig Biggles bara rätt över gränsen Iran – Afganistan, och då är det faktiskt rätt spännande, ska hon bli nerskjuten av amerikanska flygvapnet?

Men US Air Force verkar faktiskt inte ”give a damn” och snart flyger den blyga och artiga Farial med Simone i det lilla planet som servats av hjälpsamma manliga afganska flygtekniker, som Simone först trott vara ”talibaner”. Och här någonstans börjar Simone trampa på den gamla koloniala, missionerande stigen som västerlänningar så länge traskat på. För vem skull gör hon egentligen det här, för sig egen skull eller för Farials? När morbrodern inte tillåter Farial att komma till en flygning så är Simone nära att tappa tålamodet. Simone verkar helt enkelt inte kunna få in i sin danska skalle att hon faktiskt sätter Farial i en rätt komplicerad situation.

”Om konsten att flyga till Kabul” är, om än i idealiserad förklädnad, samma gamla historia om en västerlänning som uppfylld av sig själv och sina egna intressen tror sig komma som hjälpare och befriare.

Maria Edström

maria.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".