Bob Dylan debuterar som skivpratare

Idag debuterar Bob Dylan som diskjockey på en amerikansk satelliteradiokanal. Annika Sherwin har läst radiostationens blogg och lyssnat på Dylans trailer inför premiären.

En av tjusningen med radio är att det är ett så snabbt medium ingen tung teknik, en mikrofon, en studio - ja det kan verkligen kännas som du kan fånga ögonblicket. Men nu är det Bob Dylan som ska prata i radio – och det är som att baxa in en hel industri i studion…Lee Abrams chef för radiostationen där Dylan nu ska debutera som discjokey har skrivit en blogg på flera sidor där han  beskriver den här processen, nu ska artisten som är en del av vårt kulturella DNA system som Abrams skriver, TALA TILL OSS och spela den musik HAN HAR VALT.  

Det här är inte en vanlig radio show nej man ska skapa något storslaget, magiskt, en visionär radioteater - Dylans medarbetare testar jinglar, ljud, gamla reklamsnuttar, man vill återskapa det äkta amerikanska radioljudet från 50-talet, Dylan själv är inte med på några möten, hans syns överhuvudtaget inte till, men radiostationens olika medarbetarna åker skytteltrafik med taxi med förslag på logga, webbsidor och ljudeffekter till hans agents kontor.  

Abrams skriver i bloggen ”Dylan frigjorde orden nu ska radiostationen frigöra öronen”, ja det är ingen hejd på påhittigheten, men musiken då - ja där kanske det blir problem några av dom äldre låtarna finns bara på så kallade stenkakor - 78-varvare, här hade man behövt ha tillgång till Sveriges Radios grammofonarkiv. Musiklistan till det första programmet innehåller namn som Dean Martin, Fats Domino, Judy Garland och Frank Sinatra, vi får inte glömma att discjokeyn snart fyller 65.

Annika Sherwin

annika.sherwin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".