Radions framtid i en konstinstallation

Till Danmark och konstmuséet Louisiana där Lars Lönroth kan berätta om en smått chockartad upplevelse.

Stannar plötsligt till vid en gammal radioapparat från 30-talet av märket Philco, en sån där vacker brun låda i jugend-stil, en katedral i miniformat där en gång ordet regerade. Går fram till den lilla glugg på lådan där man kunde kalibrera sig fram i etern mellan olika radiostationer med hjälp av en rullande skala. Men – ve och fasa – bakom gluggen skymtar jag nu en liten TV-apparat som liksom ätit upp radion inifrån.

Det hela handlar om en installation av den koreansk-amerikanske konstnären Nam June Paik, videokonstens fader kallad, som avled i vintras. Det här verket med titeln ”TV Monitor” köptes in av det danska konstmuséet Louisiana redan 1974, det var första gången ett museum köpte något av Paik. Och nu har man placerat den lilla radion med sin självuppfyllande profetia på en av muséets väggar i samband med videokonstutställningen ”Sip my ocean”.

Jag försöker värja mig. Den lilla bildskärmen i radion har med hjälp av den antenn som brutalt borrat sig in i radions rygg på måfå fångat in en kornig kanal som visar ett  nyhetsprogram med självbelåtna politiker i närbild. Jag flyr fältet och minns efter ett tips i Louisianas katalog den där 70-talslåten med The Buggles om att TV-n och videon dödade radion, för övrigt den första musikvideo som sändes i MTV…

The Buggles: ”Video killed the radio star

                      Video killed the radio star

                      Video killed the radio star…

Lars Lönroth

lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".