Flamings Lips leker loss

Bandet Flaming Lips spelade i Stockholm i förrgår och i Köpenhamn i går. Inför evenemanget skrev tidningarna på de där vanligt retfulla sättet om ”Stackars er som inte har biljett”, för Flaming Lips scenshow är legendarisk. Och nya skivan har hyllats. Vilka är de? Gunnar Bolin vet och var där.

Jo, de kallar själva sin musik för ”psykedeliskt alternativ” och Nöjesguiden skriver om den som ”eklektisk” alltså stilblandande. Ja, då kan ju en 48 årig man som jag själv som lyssnade en hel del på det som skulle kunna kallats psykedeliskt och alternativt på sjuttiotalet, då kan jag också konstatera att det ibland känns spöklikt bekant.

”Race for the prize” är första spåret på Soft Bulletin och även första låten på Flaming Lips konsert på Cirkus i Stockholm. En konsert som nästan var provocerande lekfull. På scenen bredflinar de tre flammande läpparna själva med Wayne Coyne i spetsen, på scenkanterna står till höger ett tiotal tomtar och till vänster ett tiotal aliens och dansar. Snart har säkert trettio ballonger i kollosalformat blåsts upp och studsar lojt omkring över våra huvuden medan Wayne Coyne svingar en bygglampa över sitt huvud eller vräker konfetti över oss alla. Det är lyckligt, lyckligt och också en rar kontrast till skivornas trots allt sofistikerade still-lån och melankoli.

Att våga säga ”Var glada det är en revolutionär handling” är rätt befriande även om det är svårt att koncentrera sig på musiken när en ballong med två meters diameter landar på ditt huvud. Men vi var väldigt glada på Cirkus i förrgår.

                                                         Gunnar Bolin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista