Rolling Stones 2: Brian Jones

”Nej, ni ska inte bli ett nytt Beatles, om de är Kristus ska ni vara Antikrist”. Så säger managern Andrew Loog-Oldman till killarna i Rolling Stones i filmen ”Stoned” som har svensk premiär i morgon. Filmen handlar om en av bandets grundare Brian Jones, gitarristen som hittades död i sin swimmingpool 1969. ”Stoned” utspelar sig främst tiden kring Jones död men innehåller också en del längre tillbakablickar. Gunnar Bolin har sett den.

Regissören Stephen Wolley var en av manusförfattarna bakom beatlesfilmen Backbeat men där den gav en bild av Beatles före Beatles med en energi och tidsanda som kändes på gränsen till dokumentär så är ”Stoned” mer olyckligt påverkad av tiden den berättar om, det sena sextiotalet, det blir mer just ”stil”, lite överklasshippie, lite Antonioni filmaffischer, mycket softade damer i lätta kläder, Tuva Novotny gör flickvännen Anna Wohlin på ett lojt lite distanserat sätt och men Stoned är inte mer än just ”lite”: lite snygg, lite naken, lite tidsbild, lite musik.

                                                                  Gunnar Bolin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista