Tom Cruise som superagenten Ethan Hunt

I dag är det också premiär för Mission impossible tre eller M I III som kännarna säger. Än en gång har Tom Cruise blivit superagenten Ethan Hunt, denna gång regisserad av mannen bakom tv-succén Lost, JJ Abrahams. Gunnar Bolin gick och testade sina trumhinnors töjbarhet, för detta är en film som låter.

Nog hör ni att detta är action med ”production values” alltså det här är en film där man inte sparat på någon ting - på effektsidan.

Mission impossible går med trean in på lite nya banor, den är något råare, femtonårsgränsen är befogad, den har lämnat gentlemannakuppkänslan där vi som åskådare kan mysa ner oss i biofåtöljen och bara flinande vänta på att näste lee skurk ska få bita i gräset. Mission impossible är inte längre en film för hela familjen, den blev inte den nya Bond som den hade såna chanser att bli. Här hade man ju en chans att sy ihop nya karaktärer och inte behöva släpa på en arsenal av ”skakade inte rörda” och inga Monniepennisar eller M eller Q.

Men Mission impossible tre är nu istället en superaction för vuxna, och som sådan har den förvisso scener som får mig att kippa efter andan. Det är kul när Tom Cruise hoppar från skyskrapor och susar ut med fasaden tills den där pålitliga stuprännan eller vad det nu är äntligen kommer.

Och det är ju OK att man är tom i huvudet efter en bättre action, men man kan inte vara hur tom som helst. Efter Mission Impossible tre var jag inte bara tom, det var ett vacum i huvudet. Den är så högljutt tom, så knepigt konstruerad att de tror att det går att komma undan med att man t.ex. vet vem som är skurken långt före den annars superintelligente Ethan eller att man bryter kronologin och lyfter fram en tortyrscen till början bara för att få en riktig släggstart. Och en skurk som vill förgöra världen *. När inte ens Philip Seymore Hoffman klarra denna schablon ....

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista