The Road to Guantanamo - en dramadokumentär

I brittiska medier går de under etiketten ”The Tipton Three”. Fyra unga brittiska män med pakistanskt ursprung åker i september 2001 från den lilla hålan Tipton för att en av dem ska gifta sig i Pakistan. De övernattar i en moské och uppmanas att åka till Afghanistan för att hjälpa folket mot den amerikanska krigsmakten. Vad som verkar vara ett litet äventyr blir snart en gigantisk mardröm. De fyra hamnar i kaoset vid USA:s attack mot talibanernas fäste i Kandahar.

Under flykten försvinner en av de fyra - och så var de bara tre. De tas till fånga, betraktas som terrorister och hamnar i det beryktade fånglägret vid Guantanamo Bay på Kuba. Efter två år i fångenskap förklaras de plötsligt som oskyldiga.

Utifrån deras egna berättelser har Michael Winterbottom  nu gjort dramadokumentären ”The Road to Guantanamo”, tillsammans med medregissören Mat Whitecross. Mattias Berg har sett den.

Ja, det finns så mycket att säga. Till exempel om skillnaden mellan drama, dokumentär och dramadokumentär.

Hur en till största delen dramatiserad film som ”The Road to Guantanamo” kan kännas så mycket mindre som en spelfilm, och vara så mycket mer närvarande, än den svenska dokumentären ”Gitmo” om ungefär samma ämne.

Ibland tänker jag att filmens skådespelare spelar Shafiq, Asif och Ruhel * de tre från Tipton * bättre än de kunde göra själva. Eller så kunde man gå in ordentligt på regissören Michael Winterbottom.

Han som mer eller mindre samtidigt lyckas göra sin kortkorta, smartsmarta filmatisering av den komiska 1700-talsklassikern ”Tristram Shandy” * och den här filmen, om helvetet på jorden precis just nu.

Eller kanske dröja lite vid den invändning jag har mot ”The Road to Guantanamo”. Den första scenen håller inte riktigt måttet. I dokumentära nyhetsbilder ser vi Bush förklara krig mot terrorismen, medan Blair står och håller med i kulissen.Bara där blir filmen övertydlig på ett Michael Moore-aktigt vis, lite plakatpolitik: ”Nu ska vi sätta åt världspolitikens skurkar!” Alla andra scener är desto effektivare.

Efter den här filmen borde det vara svårt att använda svepande etiketter som ”Al Qaida-anknutna” grupper. För det här är historien om tre människor som verkligen brännmärkts av en sådan etikett.

Om några få av de över ettusen personer som har förts till lägret vid Guantanamo Bay på Kuba, eller Gitmo som de närmaste säger, och efter flera års helvetisk behandling plötsligt bara släppts fria.

Och oavsett om man nu tror på den version av händelseförloppet som de tre från Tipton ger eller inte * det känns ärligt talat svårt att säga emot * handlar filmen för mig till slut också om något annat.

Om vem som egentligen är vem i en vidare mening, vad man överhuvudtaget kan urskilja i stridens hetta * och vilka val man gör, både som offer och förövare.

”The Road to Guantanamo” har naturligtvis sin botten i den här omedelbara politiska agendan, vill visa sanningen bakom USA:s och Storbritanniens militära retorik * men lyfter ändå hela tiden därifrån.

Lyfter och landar, stiger och sjunker: uppåt, inåt, nedåt.

Den är precis som vissa skildringar av nazisternas förintelseläger extremt upptagen av detaljer, just den här historiska situationens ohyggliga konkretion, men berättar samtidigt någonting absolut allmängiltigt.Något om vad den här konstiga arten människa, homo sapiens, kan hitta på i all sin självförintande fantasi. Och, inte minst: Vad den kan uthärda.

Om det måste jag berätta.

Det får räcka så.

Mattias Berg

mattias.berg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista