Neil Diamonds "America" har fått ett nytt liv

Den första maj protesterade hundratusentals legala och illegala invandrare i Los Angeles och andra större städer i USA – man krävde ändringar i dom nya immigrationslagar som kongressen förhandlar om, lagar som också i fortsättningen kommer att utestänga dom från många medborgliga rättigheter. Under demonstrationerna spelades musik en sång fick Annika Sherwin att reagera.

Musik: Neil Diamond ”America”

I Los Angeles med sin stora mexikanska befolkning var det fyrahundra tusen som marscherade, många insvepta i den amerikanska flaggan, med slagord som ”Vi vill också få möjlighet att ta del av den Amerikanska drömmen” – och ”Vi vill också betala skatt”  hela familjer gick i demonstrationståget. Musik spelades inte bara den typiska mexikanska Mariachi musiken. 

MUSIK…..El Zopilote Mojado 

Nej en sång som kunde höras var Neil Diamonds America en inspelning från 1980, Los Angeles Times kallar den en immigrationslovsång, en sång med musikaliska rötter i både judisk folkmusik, Broadway och disco, en musikalisk stilblandning som inte bara säger något om popmusikens öppna gränser, utan också något om många invandrares drömmar och erfarenheter av gränser och gränsöverskridande. 

Avslut MUSIK: Neil Diamond ”America”

Annika Sherwin 

annika.sherwin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista