Tysk-turkiska kulturkrockar på film

Den unge tyske regissören Fatih Akin gjorde sig ett namn med ”Mot väggen”, en film om misär och kärlek bland den unga turkiska generationen i Hamburg. Idag är det premiär för en ny tysk film där Akin varit med att skriva manus och tematiken från ”Mot väggen” går igen. Också här handlar det om etniska kulturkrockar i dagens Tyskland, men där upphör likheterna. Filmen ”Kebab connection” har en titel som nog ska tolkas som ett ironiskt skämt.

Två män slåss om den sista kebaben på syltan runt hörnet. Kebabknivar förvandlas till sablar, servitriser till fala damer och - regissören Anno Saul får till en hyfsad actionscen. Så bryts förtrollningen vi sitter i ett visningsrum och ser hur rollfiguren, regissören Ibos nya reklamfilm för farbrorns kebabrestaurang tas emot.

Kebab connection är en Jalla Jalla för den tyska marknaden, här finns Ibo och Titzi, han turk hon tysk. Hans familj blir, hör och häpna, galna när han gör en tyska med barn (fast Kebab connection är en komedi så de blir lite roligt galna) och hon och han har sedan en mängd skojiga etniska fördomar att slåss mot. Intressant nog är det bara den turkiska livsstilen som är tokig, den tyska, här representerad av den teaterstuderande unga Titzi, den är med mest som norm, något att anpassas till.

Och visst, när det handlar om kvinnosyn, om tanken på vem som bör ta hand om ett väntat barn och huruvida en man överhuvudtaget kan dra en barnvagn på gatan så är det fullt tänkbart att göra en uppfostringsfilm för unga turkiska män i Tyskland. Men ändå, inte så här, killar som håller på att kräkas när de byter blöja eller som inte vet hur en nappflaska fungerar, nej då hjälper inte insprängda filmcitat från pansarkryssaren potemkin eller blinkningar åt Bruce Lee. Kebab connection slår till sist knut på fördomarna och blir fördomsfull själv för uppenbarligen tror upphovsmännen att biopubliken är stendum.

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista