Omvänd rasism i fotbollslandslagen

I de stora fotbollsländerna bör du inte spela i lag utanför den egna nationen. En italienare går inte till ett spanskt lag och när en tysk går till England blir han utbuad

å kan vi konstatera att den grymmaste av tider vårens allra elakaste veckor är slut, och nu kan press världen över frossa i hur känns det att vara utfryst, placerad i kylan att inte få följa med. Nu har alla nominerat sina spelare till fotbolls VM i sommar.

Jag kom och tänka på något helt annat när journalister letade efter snyftande Alexander Östlundar eller tyske Kevin Kurani som i går plötsligt sidsteppades.

Jag kom att tänka på den märkliga nationalism som syns i vissa länders trupper och då tänker jag inte på spelarnas hudfärg. .

I Tysklands VM-lag fanns två spelare som inte spelade i tyska ligan, i Italiens inte en italienare som spelar i en utländsk liga och det är magert med utlandsproffs även i England och och Spaniens lag.

Och när den ende tyske superstjärnan Michael Ballack, nu officiellt ska flytta till Chelsea i London till hösten ja då framställs han av den tyska boulevardpressen som en girig pundjägare som bara flyttar för lönens skull och för säkerhet skull tackades han med visslingar när han spelade sin sista match för bayern münchen i helgen.

Gunnar Bolin

I värdlandet Tyskland har förbundskaptenen, den blonde urtysken Klinsmann, chockat landet med att envisas med att bo kvar i Kalifornien (av alla ställen) och det samtidigt som han kallar sig tysk förbundskapten, något han ständigt hånas för.

Varför svenskar norrmän och spelare från andra mindre nationer flyttar till större ligor är rätt uppenbart både vad det gäller skillnad i spelkvalitet och storlek på lön.

Men är du tysk, italienare, spanjor eller engelsman, bör du stanna på din barndoms planer.

Man kan ju fråga sig om det är just fotbollsspelare som är livrädda inför tanken på ett jobb utomlands, det där vi andra brukar se som möjligheter, lära sig ett nytt språk lära känna en ny kultur.

Att som engelsman heja fram ett klubblag från London, Arsenal utan en engelsman på plan, går bra. Men flyttar Beckham till Madrid så är det något skumt. Vad ska han där att göra?

I den totalt internationaliserade elitifotbollen bör fortfarande en god landslagsman bo i sitt hemland, i alla fall om det är ett av de stora fotbollsländerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".