Kinesiskt censurbråk om Mission Impossible III

Tom Cruises senaste äventyrsfilm ”Mission: Impossible III” hade USA-premiär för snart två veckor sedan och den går hyggligt på biograferna både i USA och på andra håll i världen. Men trots att flera scener i filmen utspelar sig i Kina är den kinesiska filmscensuren inte redo att tillåta filmen där.

Det kan bli ett omöjligt uppdrag för de amerikanska filmmakarna att få visa Mission Impossible III i Kina. Lokala medier rapporterar att den kinesiska filmcensuren är missnöjd med den senaste Tom Cruise-filmen, trots att den till stor del spelades in i Shanghai.

Det som upprört myndigheterna kan vara att en del scener visar underkläder som hänger på tork på bambukäppar, inte riktigt den bild regimen vill ge av Kinas ekonomiska huvudstad. Shanghai-polisen framställs också som klantig. Och de internatinoella skurkarna använder Shanghai och en by som lagringsplats för sina kemiska vapen.

Hong Kong-tidningen South China Morning Post rapporterar att filmcensuren i Peking begärt att få se filmen en tredjegång, vilket är ovanligt. Kanske kommer filmen att släppas om en del klipp görs. I alla händelser verkar filmen inte kunna visas på biograferna förrän efter sommaren, men då har många kineser säkert redan sett filmen på de piratkopierade DVD:er som redan finns till salu i Kina.

Nils Horner

nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".