En stor och obegriplig bok av Hoeg

Det är väl den mest omsusade litterära återkomsten på länge. Efter tio års total tystnad: en ny, stor deckare av Peter Hoeg. Mannen som först var dansare och bergsklättrare, och sedan blev författare. 1992 fick han världsomfattande genombrott med ”Fröken Smillas känsla för snö”. Men efter ett antal vilt omdebatterade böcker försvann han spårlöst efter ”Kvinnan och apan” 1996.

I höstas hittade Expressen Peter Hoeg i ett new age-näste på Jylland och nu tar han steget fullt ut, tillbaka till offentligheten. Romanen ”Den stille pige”, Den lugna flickan, kommer ut i Danmark i morgon. Kulturnytts recensent heter Mattias Berg.

Det var så mycket som började med Smilla. Minns ni? Den upphetsade kritikerdebatten om det verkligen gick för sig att kombinera hög litteratur och hög spänning. Om ”Fröken Smillas känsla för snö” bara var en billig flirt med deckargenren - eller en briljant nyskapelse.

Samma år som Smilla översattes till svenska och 30 andra språk, 1993, kom Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten”. Allt låg öppet för deckarboomen. Riktiga författare hade börjat skriva deckare - och riktiga läsare hade börjat läsa dem. Det var också Smilla som slog upp dörren för nordisk litteratur i utlandet. Hennes sälskinnsbyxor och uråldriga smartness skapade en skandinavisk exotism som fortfarande tycks säljbar.

Själv föll jag också pladask för romanen om Smilla, även om intrigen är som Einsteins relativitetsteori. Många kan nog beskriva den lite svepande, ungefärligt - men det kan inte finnas många som verkligen begriper den i grunden. Och precis så, om inte värre, är det med ”Den stille pige”. Den bultar innanför pärmarna. Hela det här hoegska väller emot en från rad ett. Hans röst är helt intakt: inte en harkling efter tio års tystnad.

Huvudpersonen Kasper Krone är en före detta cirkusclown med extremt god hörsel. Han kan höra varje människas tonart som en aura omkring dem, spåra telefonsamtal genom stadens ljud utanför fönstret på andra sidan luren eller kyrkklockornas olika tonhöjder i bakgrunden.

Hoeg skriver sugande, med lätt vibrato, och för handlingen framåt genom sina patenterade kast i styckets sista mening. Ur ingenting kommer ett slag, en skurk, en vändning i luften. Han är kitschig och pretentiös som få, med ständiga bugningar till Bach, Kirkegaard och andra mästare. Men han är också begåvad som nästan ingen annan berättare i sin generation.

Kasper träffar den här lilla lugna flickan, Klara-Maria, som anförtror sig till honom. Hon är 10 år gammal men andligen förvuxen och oavbrutet fascinerande. Sedan förs hon bort och Peter Hoeg lägger ut spåren i alla riktningar samtidigt: polisen, pedofiler, terrorister, ett globalt nätverk av nunnor.

Ja, det här är - som Hoeg sade i Expressen - en på många sätt stor bok, en stor satsning, en riktig finlitterär deckare, en ny tänkbar världsbästsäljare. En Smilla, helt enkelt - fast fjorton år och minst en flykt från civilisationen senare.

Det är också fullkomligt obegripligt. Om intrigen kring Smilla försvann under isen de sista 50 sidorna, tappar jag Kasper flera hundra sidor från slutet. Antingen är jag för dålig på fastighetsspekulation och seismologiska svängningar, vilket är fullt möjligt - eller också har intrigen allvarliga tekniska brister.

Ändå är det en extatisk, nästan mystisk upplevelse att vara så där förlorad mellan raderna. För han skriver ju så förbaskat bra! Peter Hoeg jagar ögat över sidorna, pulsen är hela tiden är starkare än strukturen och frågorna snyggare än svaren. I varje givet läge prioriterar han suggestion framför klarhet. Då är det väl inte så konstigt att man inte förstår vad som händer.

                                                               Mattias Berg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista