Afrikanskt konsthantverk möter skandinavisk design

Sommarslöjd heter Nordiska museets sommarutställning som nu visas på Nordiska museet i Stockholm, det är tre utställningar med mångkulturella teman som alla ryms i museets stora hall, Li Edelkoort från Holland som räknas som en av världens främsta trendkännare har sammanställd en utställning med namnet Nord möter Syd där afrikanskt konsthantverk möter skandinavisk design, Annika Sherwin var på vernissagen på Nordiska museet.

Ja det är nästan så jag ryser när jag ser prakten - alla klara starka färger, stilsäkra former på - kläder, kuddar, kastruller, möbler, leksaker och keramik, allt är just så enkelt och rustikt och formfulländat som vi förknippar med skandinavisk design, men det afrikanska då - jo det har blandats med det skandinaviska, här har Edelkoort använd sin fingertoppskänsla med bravur. Jag får gissa - man vet inte riktigt vad som är vad, en kudde av ylle som ser ut som ett litet stenröse, med gråa och beiga runda tygstenar sydda av ull, måste vara från Finland, nej - fel från Sydafrika, Li Edelkoorts teori är att design liksom kroppen har sin egen DNA, och att vi här i Norden har kvar mycket av mänsklighetens urformer i våra kroppars DNA, vi naturälskande nordbor som fortfarande sår och skördar och slungar vår egen honung, om så bara på en liten kolonilott.

Här visar hon på dom länkar som finns mellan vår formgivning och Afrikas som ju är mänsklighetens urhem, och visst uppstår en dialog mellan alla dessa vackra vardagsvaror av trä, tyg, sten, ull, keramik och tenn, ett konsthantverk som har fötts ur mänskliga behov och därför kommer att överleva, som det trendorakel hon är - spår Edelkoort - att framtiden är handgjord.

Annika Sherwin

annika.sherwin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista