Kritikfest för Hoeg

Studentkarneval i Lund har det varit i helgen,  melodifestival och Cannesfestival ..och Peter Höeg-festival (frestas man utbrista!!!)  Inte bara i Danmark där uppståndelsen kring Peter Höegs roman ”Den stille Pige” varit enorm. Tio år har gått sedan den förra.... Och femton år sedan ”Fröken Smillas förnimmelse av snö” gjorde Peter Höeg till Nordens internationellt mest omsusade författare. Hans nya roman som utkom i fredags har fått en sådan behandling i  de skandinaviska länderna, där kritikerna haft bättre förutsättningar än i andra språkområden att ta del av boken.


Hur stor upplaga Peter Höegs ”Den stille Pige” tryckts i vill förlaget i Köpenhamn inte uppge. Däremot berättar man att som bäst diskuteras översättning till ett dussintal andra språk. Flera avtal är redan ingångna.  Rapportör: radions nordenkorrespondent BL.


Bullret kring Peter Höegs roman ”Den stille Pige” efter tio års författartystnad måste vara rekord. Aldrig har en enskild bok och dess författare blivit så lustmördade, omskrivna och sönderdebatterade på en och samma gång i tre länder. En PR-mässig ljudvall är sprängd. Bangen sjunger som tinitus i huvudet på den som, i likhet med undertecknad, försökt begripa vad det egentligen handlat om.

Att Peter Höegs danska förlag lockar med bachmusik på bokens websida är inte så märkvärdigt. Romanthrillerns huvudperson sägs ju vara andligt inspirerad av J S Bach i sin förmåga att urskilja annars dolda spänningsförhållanden inom och utom människokroppen. Att Peter Höeg låter sig intervjuas och högläser ur boken är också rimlig marknadsföring.

Men sedan... paparazzimetoderna danska och utländska journalister utsatt den kult- och geniförklarade Peter Höeg för långt före utgivningsdagen är redan de unika på våra breddgrader. Och de för tidiga recensionerna av ”Den stille Pige” har varit många, också i Sverige och Norge. Den mesta kritiken visar tummen ner.  ”Metafysiskt hokuspokus”, skriver kvällstidningen BT. ”Excentrisk och grovt utspekulerad kitsch”, hävdar  Weekendavisen. Tidningen Information talar om ”en svamp av alternativ andlighet och maskulin medelålderskris”. Politiken läser en new age-mässig ”predikosamling förklädd till roman”. Kritikerna i Sverige och Norge är inte heller överväldigade. Bara danska Kristeligt Dagblad är entydigt positiv: ”Den bästa utgivningen hittills från hans hand”. Ovanpå recensionerna kommer så ofta, som fetaste ostpålägg, metaskriverier om mediedebatten om Peter Höeg. Lätt alltså att dra slutsatsen att det blir intressantare att så småningom få läsa en eftersinnande artikel eller doktorsavhandling eller grävreportage om rekordfestivalen runt utgivningen i fredags än Peter Höegs nya roman i sig själv. Det kan rent av bli bästsäljande kurslitteratur på kulturjournalisthögskolan. Om det nu funnes nån sådan.

BENGT LINDROTH

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".