Smygrevolution i pocketbranschen

Vi svenskar köper mer och mer pocketböcker. Den delen av bokbranschen växer så det knakar. Men för författarna är pocketformatet inte det mest lönsamma. De låga priserna leder till låga royaltys. Nu verkar en förändring vara på gång - inte vad gäller priset på pocketböcker men väl ersättningen till författarna. Ett antal av Sveriges mest framgångsrika författare står bakom ett nystartat pocketförlag med högre royaltys. Det här är ett led i den utveckling som pågått ett tag. För ett par år sedan startades till exempel Piratförlaget av bland andra Jan Guillou och Liza Marlund - och med hjälp av just höga royaltys lockade Piratförlaget till sig etablerade författare. Det nystartade förlaget Anderson Pocket drivs förutom av författarna också av Marie Ledin, bolagschef i musikbranschen. Ika Johannesson har pratat med några av de inblandade, först Marie Ledin: 

Marie Ledin: Författarna själva vill se nya konkurrenter just på pocket. Det man egentligen gör pengar på är hardcover. Det är där de stora pengarna ligger. Men med pocket, man tjänar väldigt lite som författare.  Och det är kanske där kritiken kommer från författare.  

Skivbolagschefen Marie Ledin är huvudfinansiären bakom Anderson Pocket. Delägare är författarna Karin Alvtegen, Johanne Hildebrandt, Åsa Nilsonne, Inger Frimansson och Aino Trosell. Precis som Piratförlaget ska Anderson pocket ge sina författare femtio procent av vinsten efter utgifter – jämfört med normala pocketroyaltys som ligger mellan åtta och sexton procent. Anderson pocket kommer att ge ut tjugo böcker om året, både skönlitteratur och fakta och ungdomsböcker och klassiker. Första boken på Anderson pocket blir Karin Alvtegens ”Skam”. Målet är att sälja lika mycket som marknadsledande Månpocket brukar sälja. Och redan nu är över 55 000 exemplar sålda i förväg.  

Marie Ledin: Vi vill att författare får en möjlighet att komma till oss och att vi blir ett alternativ till de andra pocketförlagen.  

Till skillnad från många andra länder i Europa har de svenska bokförlagen i regel gett ut både inbundna böcker och pocket, med få undantag. Lasse Winkler, chefredaktör på branschtidningen Svensk Bokhandel påpekar att Anderson pocket är en ny företeelse. 

Lasse Winkler: Problemet med det är att de utmanar den rådande konstruktionen i branschen och det är ju inte så märkvärdigt. Men om man tittar ekonomiskt på det så bygger all utgivning på att förlagen planerar för att ge ut olika format. Deras marknadsföring går ut på det. De använde pocketen på ett sätt för att lansera nästa inbundna bok. De använder pocketen för att bredda en författares, folks kunskap och känsla för en författare. Då bygger man marknadsföringskampanjer på olika delar av utgivningen. Allt fler förlag gör ekonomin på hela kedjan av utgivningen. 

Månpocket, som ägs av både Bonnier- och Norstedtsförlagen är ledande inom pocketbranschen med fyrtio procent av marknaden. I fredags gav förlaget ut första av tre böcker vars omslag fått ny design av en känd konstnär – Stieg Larssons deckare ”Män som hatar kvinnor” med nytt omslag av Efva Attling. Boken släpps i hundrasjuttiofem signerade exemplar och fem minuter i tolv i fredags stod fyrtiofem personer i kö utanför Pocketshop på Kulturhuset i Stockholm, där femtio böcker skulle säljas. Maria Hofbauer var nummer två i kön. 

Kommentar från köpersoner! 

Mikael Theander, som hade plats femton i kön. Alla böcker såldes på en kvart och förlagschefen för Månpocket, Louise Bäckelin var nöjd med evenemanget.  

Louise Bäckelin: Absolut, det var ju jätteroligt. Och det var ju många som var där och lång kö och det hade fått mycket uppmärksamhet, så jag är jättenöjd.

Vad hoppas ni uppnå med projektet?

Louise Bäckelin: Ja, framför allt så vill vi ju att man ska få möjlighet att köpa en signerad konstnärsbok till en låg summa, men samtidigt vill vi befästa vår marknadsledande position med någon typ av kreativ aktivitet.

Så det är ett sätt att profilera er?

Louise Bäckelin: Ja, det är det. 

En av böckerna som fått nytt omslag i Månpockets satsning är Inger Frimanssons ”Skuggan i vattnet”, nu i ny kostym av konstnären Charlotte Gyllenhammar. Frimansson är även delägare i Anderson pocket – och flera av det nya förlagets delägare har tidigare getts ut i pocket på Månpocket.  

Louise Bäckelin: Ja, det är klart att man får fundera över hur vår konstruktion ser ut, men på något sätt är det här spännande och intressant. Det är någonting vi kommer att titta på och följa upp.  

Lasse Winkler: Det finns en stor oro, en jättestor oro hos de stora förlagen, Bonnierförlagen, Norstedtsförlagen vad detta kan ställa till med. Författarna som är delägare med Anderson pocket, när det är dags för nästa bok, kommer att få fråga, vi vill ha pocketen – säger den författaren nej då, så kommer kontrakten att se helt annorlunda ut.  

Det säger Lasse Winkler, chefredaktör på branschtidningen Svensk bokhandel.

Redan för några månader sedan höjde Månpocket sitt royaltytak för pocket. Säljer man över 50 000 exemplar ökar royaltyn från sexton och en halv procent till tjugo procent.  

Louise Bäckelin: Ja, vi tycker att riktigt stora försäljningsvolymer ska premieras.

Är det en reaktion på Piratförlaget?

Louise Bäckelin: Ja, så skulle man kunna se det. 

Lasse Winkler: Jag tror att i slutändan att det inte går att stoppa det här, om det visar sig att det finns lönsamhet i det här, om det visar sig att der inte förstör för mycket i strukturerna, så kommer man att få anpassa sig till det här, så kommer fler sådana här förlag att dyka upp.

Ika Johannesson

ika.johannesson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".