Stureplan "granskas" i ny reportagebok

Förändringen av pocketutgivningen visar sig bland annat i de snabbutgivna underhållningsböckerna som allt oftare dyker upp numera. En sådan bok är den nya ”Stureplan”, en snabbutgiven reportagebok med Stefan Lundell som redaktör. Lundell är till vardags reporter på Dagens Industri och en av intitiativtagarna till förra årets pocketutgåva av Katastrofkommissionens Tsunamirapport. Nu har han och några andra journalister försökt granska och skildra det mytomspunna fenomenet Stureplan i Stockholm och gett ut sina texter i pocketformat.

De som rör sig kring och i de där champagneklibbiga rummen vid Stureplan, ser - om man ska döma av bilder och reportagebeskrivningar - förvånansvärt likadana ut, med glansigt rougerosa kinder och mascaratyngda ögonfransar eller nonchigt uppknäppta skjortor och gelestripiga frisyrer.

I reportage efter reportage beskrivs svettiga innepartyn och exklusiva nattklubbar, prinssessor och Noppar och snus-kungar och barchefer med dunkla hemligheter. Det som kallas granskning handlar om att man gått igenom ägarstrukturer och omsättningssiffror och sedan träffat dem som styr över gästlistorna ett antal gånger - på sånt där djupintervjuarmanér. Men där inget djup finns - där är det alltid långgrunt. Det som blir kvar är skvaller. Och eftersom det är på det Stureplan bygger sitt rykte verkar alla vara tillfreds. De som blir intervjuade skryter med välfyllda adressböcker och de som skriver spänner wallraff-musklerna så där lite lagom - för de vill väl bli insläppta även nästa lördag - då de lämnat presskortet hemma.

Jag läser med stigande frustration och förvåning eftersom flera av reportagen är stilistiska och idémässiga katastrofer men det största problemet är att texterna - precis som personerna på bilderna - är intill förväxling likadana!

Var är den riktige Wallraff när man behöver honom? Fast det är klart nån av de uppuffade bombnedslagen är kanske en utklädd murvel med mikrofonen gömd i hårsvallet och flitigt använd mobilkamera... Det troliga är väl att det som sägs på och kring Stureplan ändå bara handlar om priset på handväskor och huruvida det blivit ute med Porsche nu...

Intresseklubben antecknar.

Elin Claeson

elin.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".