Maffiga mutanter

I dag är det svensk premiär för ”X-Men: The Last Stand”, den tredje filmen som bygger det klassika serieförlaget Marvels X-menfigurer. Måns Hirschfeldt är imponerad.

Ja, X-men är ju då mutanter. I en nära framtid som det heter, föds nämligen många människor, med en x-gen, en mutation som kan ta sig en oändlig mängd uttryck. Så det finns mutanter som kan spruta eld eller is, sådana som kan gå genom väggar, andra som kan kontrollera vädrets krafter eller gravitationen.
  Och eftersom då praktiska taget alla fysiska lagar är satta ur spel, så finns inte heller några gängse actionfilmskonventioner för filmakarna att luta sig emot. Här måste man berätta nånting mer.
  Å andra sidan kan då mutationerna effektivt utnyttjas i bild - och X-men filmerna har blivit ett slags riktmärken för hur spejsat det egentligen kan bli på bio.
  Ett botmedel mot mutationerna är vad kretsar kring den här gången - ska x-människorna få leva med sin särart eller tvingas till integration och utplåning?
  Den tredje filmen leker, precis som föregångarna, framgångsrikt med en minoritetsproblematik, må den sen anspela på människorättskampens Amerika eller nån av samtidens befrielserörelser.
  När strategierna för frihet går isär, så ställs än en gång Wolverine mot Magneto, trots att dom har samma mål för ögonen, och det blir ett hejdundrandre bombardemang. Och se, det är riktigt njutbart, särskilt när Golden Gatebron svävar iväg över vattnet eller när supermutanten Phoenix försätter allt och alla i vidunderligt vacker viktlösthet.
  Det är nya bilder, som jag gärna låter dansa i mitt huvud ett tag.

Måns Hirschfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".