Pengar på pocket - nu även för författarna

Som ni kunde höra i Kulturnytt igår (23/5) har en skivbolagschef och några av Sveriges mest populära, kvinnliga författare startat ett nytt pocketförlag - Anderson Pocket. Där ska royaltynivåerna ligga betydligt högre än hos de etablerade förlagen. Betyder detta en ljusnande framtid för Sveriges alla författare?
  Kulturnytts Ika Johannesson har pratat med Johanne Hildebrandt, författare och delägare i Anderson Pocket.

- Alltså, mitt egentliga skäl är att jag får en chans att driva fram böcker som jag gillar, säger Johanne Hildebrandt. Sedan tycker jag att det är bra att det blir fler pocketförlag, att det blir konkurrens som driver upp arvodena för alla författare.
  Johanne Hildebrandt är en av sex författare som är delägare i Anderson Pocket. I höst kommer hennes bok ”Fördömd”, vars pocketutgåva hon tänker ge ut på det egna förlaget, istället för hos marknadsledande Månpocket som tidigare. Hon har märkt av ett missnöje hos andra författare över pocketavtalen, där man generellt sett bara tjänar ett par kronor per bok.
- Ju bättre arvoden författarna får, ju fler kan försörja sig på sitt skrivande och det är ju jättebra.
  Jan Arnald är aktuell med boken ”Artur och Maria” och är även mannen bakom pseudonymen Arne Dahl, och deckarserien om A-gruppen.
- Jag har väl varit lite en kontraktsmässig idiot själv, så jag har aldrig förrän på senare tid fått grepp om hur pocketavtalen ser ut i förhållande till vanliga avtal.
  Arnald säljer lika mycket av pocket som inbundet  mellan 30 till 50 000 vardera - och menar att de mindre framgångsrika författarnas avtal inte kommer att påverkas.
- Där tror jag inte att det ändrar någonting, på den nivån, men det kan bli en skillnad när det gäller oss bestsellers.
  Inför nästa bok, hur kommer du att förhålla dig till uppstickarförlagen?
- Det är klart att just pocketdelen kommer nog att bli viktigare i diskussionen.
Vad skulle få dig att byta till Anderson pocket?
- Jag antar att det bara kan sammanfattas i ordet pengar.

Ika Johannesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".