Vilket är egentligen "allmänintresset"?

Den senaste tiden har löpsedlar och bildpubliceringar lett till debatt. Expressen har kritiserats och anmälts till Pressombudsmannen för sin rapportering kring den så kallad Hagamannen. Bobbyrättegången har blivit en ingående skildrad följetong och igår publicerade Aftonbladet bild och namn på den 13-årig flicka som i helgen bevittnade mordet på sin bästa vän och själv blev våldtagen och knivhuggen. Elin Claeson kommenterar.

Det kallas för allmänintresse.

Jag skulle gärna vilja veta vilka allmänheten är och vad som är intresset. Jag vill inte se bilder på flickan, 13-åringen, barnet - som var med om det absolut vansinnesouthärdliga i Tungelsta i helgen.

Vill ni det?

Det spelar ingen roll att familjen ”vill berätta” och ”godkänt publiceringen” eller att i det här fallet - Aftonbladets ansvarige utgivare Anders Gerdin säger att bild- och namnpubliceringsbeslutet var svårt att ta. Hänvisandet till allmänintresset ger honom fritt spelrum.

Men kan inte det där allmänna intresset vara det absolut motsatta? Att i detta fall skydda ett barn. Att undvika. Det kanske är det som är det svåra beslutet att fatta?

                                                                   Elin Claeson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".