Varning för Dan Browns debutroman!

2/6 utkommer ”Gåtornas palats” av Dan Brown (översatt av Ola Klingberg). Det är hans debutroman, skriven 1998 som nu i Da Vinci kodens långsamma men aldrig stillnande efterdyningar, ges ut på svenska.

Elin Claeson har läst den.

Att filmen ”Da Vinci-koden” ligger på biotoppen runt om i världen (utom där den är förbjuden) det har kanske få missat. Det verkar inte som om den mördande kritiken har haft någon som helst inverkan på biobesökarna. Så kan det vara.

Men när nu författaren Dan Browns debutroman ”Gåtornas palats” ges ut på svenska hoppas jag att det som sägs och skrivs kan påverka något. För här är det dags att utfärda en varning.

Det må vara så att det som den här deckaren handlar om; ett digitalt övervakningssystem som läser e-post, knäcker krypteringar och inte bryr sig om privatlivets helgd eller personlig integritet. Att den frågan är aktuell som aldrig förr i denna vår tid av pirattillslag, men boken i sig är mördande tråkig, en plågsamt utdragen, klichétung historia utan vare sig gestaltning eller spänning.

Många väntar på Dan Browns uppföljare, alltså den bok han ska skriva efter ”Da Vinci koden”. Jag undrar om det någonsin kommer nån, han kan leva mer än gott på det han tjänat hittills och böckerna han skrev innan får mig snarare att tro att det var ren slump att han faktiskt fick till det med Da Vinci.

Upplagan av ”Gåtornas palats” kommer att dränka din närmsta bokhandel - ta dig förbi torrskodd!

Elin Claeson

elin.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".