Skruva av huvudet innan du se Omen

Förlagen och originalet till den film som i dag, den 6 i 6 2006, så påpassligt har premiär gjordes 1976. Den regisserades av Richard Donner, med Gregory Peck och Lee Remick i huvudrollerna. Filmen, som handlar om en pojke som besatt av Satan själv, har tidigare haft åtminstone 3 efterföljare, varav en tv-film. Dagens skräckis, regisserad av John Moore, är dock den första remaken av det som blev 1976 års kommersiellt mest framgångsrika film. Göran Sommardal har haft modet att se den.

Efter ha sett den senaste versionen av The Omen är det åtminstone tre saker som faller mig i tankarna. Det första är ett frågetecken: Det kan väl inte vara så att en dos 54 minuters genomliden tråkighet påplussad med ytterligare 54 minuters absolut förutsägbarhet, är själva definitionen på en samtida skräckfilm. Och om inte, varför måste då varje ny scen och nytt händelseförlopp, som hä r, först omtalas eller förutskickas för att sedan äga rum?

Det andra gäller ingivelsen hur långt det ändå kan vara mellan bilderna och inbildningsförmågan, för finns bara bilderna, då spelar de egentligen ingen roll hur väl iscensatta och fotade de är, den ena efter den andra - det blir ingen film, bara en staccatohistoria.

Det tredje är det trängande behovet av ett nytt ord. Efter att ha sett en film där dialogdjupet och intrigintelligensen möjligen kunde räckt till ett halvtaskigt nummer av Fantastiska fyran, borde det vara dags att lansera ordet ”demake”. Nämligen det som inte är en ny, moderniserad version av en gammal rulle utan en konsekvent fördummad version avsedd för en generation biobesökare som på något vis föreställs kunna skruva av sig huvudet, innan de kliver in i biosalongen.

Göran Sommardal

goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".