Ge fildelarna en vettig debatt!

Sedan polis och åklagare slog till mot den svenska fildelningssajten The Pirate Bay i onsdags (31/5-06) har debatten om nedladdning, fildelning och allmän datakunskap gått på högvarv.

Kanske har polisens och regeringens hemsidor utsatts för hämndattentat, kanske har oskyldiga småföretagares servrar beslagtagits, kanske har justitieministern haft påtryckningar från USA...

Ja, det florerar uppgifter som tillbakavisas och dementeras men som säger nåt om tonläget i debatten. För frågorna kring fildelning och upphovsrätt på internet får som så ofta, de flesta som uttalar sig att gå fullkomligt i spinn.

Och det har fått Eric Schüldt att fundera.

Skyttegravarna är djupt grävda. ”Piratkriget” är i full gång enligt kvällspressen och feta tidningsrubriker berättar om mordhot, attacker och sabotage.

Men trots maximalt mediautrymme förs inte den debatt som borde föras. Den debatt som ställer sig över hurvida det är rätt eller fel att sprida upphovsrättsskyddat material på nätet och istället griper sig an frågor som rör det offentliga i en allt mer digitaliserad värld.

Som det ser ut nu når meningsutbytena mellan pirater och antipirater aldrig särskilt mycket längre än till just smädelser, hot och smutskastning. Och det är dumt.

För den som ger sig ut på nätet och sätter sig in i de resonemang kring digitaliserad offentligehet som florerar bland nätpiraternas gräsrötter, märker snart att här finns tankar värda att släppa in i de finare sammanhangen.

Det här är helt enkelt personer som vet vad dom snackar om och kan förklara skillnader och likheter mellan Gutenbergs tryckpress och datorns ram och rom-minne. De är inte bara en bunt smågrabbar som vill komma över så mycket gratis musik som möjligt, utan här finns en teknologisk och framtidsinriktad spetskompentens som borde tas tillvara.

Ja, fildelninsförespråkarna förtjänar en debatt där de slipper att enbart behöva möta upphovsrättsorganisationernas självklara argument.

Eric Schüldt

eric.schuldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".