Gorbatjov köper in sig i rysk oppositionspress

Efter flera år av ökat tryck mot rysk massmedia framstår idag den Moskva-baserade tidningen Novaya Gazeta som det främsta alternativet till den statskontrollerade nyhetsförmedlingen. Och igår kom beskedet att två framstående politiska aktörer bestämt sig för att investera i tidningen. Den siste sovjetledaren Mikhail Gorbatjov samt mångmiljardären och parlamentarikern Alexander Lebedev köper 49% av Novaya Gazetas aktier. Sergej Kozheurov är VD på tidningen och han säger att den journalistiska och politiska inriktningen inte kommer att förändras. Hela affären bygger på att journalisterna behåller kontrollen.

51% av aktierna blir kvar hos redaktionskollektivet, säger Sergej Kozheurov på Novaya Gazeta. Tidningens stora affischnamn internationellt är journalisten Anna Politkovksaja som publicerat reportageböcker på en rad olika språk, främst med sina reportage från kriget i Tjetjenien. Politkovskajas artiklar i Novaja Gazeta publiceras också i tidningar världen över, bland annat i Aftonbladet som nyligen inledde ett utökat samarbete med Novaya Gazeta.

Att Mikhail Gorbatjov och Alexander Lebedev nu gått in som tidningens finansiärer tycker Vd:n Kozheurov är helt naturligt eftersom de tidigare visat sitt stöd för Novaja Gazeta. När tidningen startade 1993 använde till exempel Gorbatjov en del av pengarna han fick för Nobels fredspris tre år tidigare för att köpa teknisk utrustning till redaktionen.

Sergej Kozheurov säger att nyinvesteringen är välkommen. Idag kommer Novaya Gazeta ut två gånger i veckan men på sikt finns ambitioner att bli en dagstidning. Och sedan är det förstås viktigt att nå ut ännu bättre i regionerna och inte bara vara en angelägenhet i Moskva. Kozheurov säger att det inte är vem som helst i dagens Ryssland som öppet skulle våga stödja en så oppositionell tidning som deras. Det är en modig politisk handling, säger han.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".