Annika Bengtzons tårar

Idag utkommer Liza Marklunds nya deckare, en bok som har sin upprinnelse på Nobelfesten i Stockholm. ”Nobels testamente” heter den och det är den sjätte fristående delen i serien om journalisten Annika Bengtzon. Måns Hirschfeldt recenserar.

Ja, Annika Bengtzon finns på plats i Stockholms Stadshus för att bevaka nobelfestligheterna, för tidningen Kvällspressen, när det händer, Nobelkommitéens självaste ordförande faller offer för en yrkesmördares kula i bokens första kapitel. Och Annika är förstås den enda som sett mördarens gula ögon, hon blir huvudvittne och beläggs med yttrandeförbud. Nåt som också leder till att hon blir hemförlovad från tidningen.

Så där sitter hon i sin nya Djursholmsvilla och mår inget vidare. Äktenskapet knakar mer än lovligt, grannarna jävlas och vännerna snyltar. Och i denna överlag väl ihopkommna deckare så är det kanske det jag tycker bäst om: hur Marklund använder kvällstidiningsjournalistikens alla ingredienser - inte bara dom bloddrypande löpsedlarna utan också, det som det skrivs om i bilagor och frågespalter: otrohet, livsstil, det sociala spelet och den allmänna otillräckligheten.

Annika Bengtzons tillvaro liknar allt som oftast en rasande Linda Skugge-krönika om ungarna och disken och maten på bordet och gråten i halsen.

Själva gåtan får Bengtzon liksom lösa med vänsterhanden för att livet inte helt ska spåra ur. Och det är kanske tur för huvudintrigen är inte bokens starkaste sida, nä, sidospåren är intressantare: buggningsproblematik och terrorpolitik, mediernas nya villkor och forskningens kommersialisering. Hur förvaltar vi egentligen Nobels testamente?

Liza Marklund har gjort sin research och använder den i lagom stora doser. Och så skriver hon med det där självklara, lättlästa drivet som gott och väl håller en kvar i hängmattan, alla 450 sidorna.

                                                     Måns Hirschfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".