Dagens nakna ljus i Umeå

”This is Who I Am Me and You ” är den samlande rubriken för tre olika utställningar med den svenska konstnären Anneè Olofsson. Utställningens första del visades på Västerås konstmuseum i höstas. Sedan kom den andra delen till Kristianstads konsthall i februari och nu har det blivit dags för den tredje och sista delen i trilogin. ”Naked Light of Day” heter den och ingår som en av sommarens stora utställningar på Bildmuseet i Umeå.

Anneè Olofsson, som nu bor i Stockholm, har de senaste åren bott i New York, där hennes foto och videobaserade konst fått stor uppmärksamhet. Hon har haft separata utställningar även i Washington, Milano, Paris och ett flertal grupputställningar i Europa och Sydostasien.

Kerstin Berggren har varit på Bildmuseet i Umeå och tittat.

- Det är en video här där jag faktiskt bara smälter rakt upp och ner i is. Det är en torso som är gjord av mig i silikon som vi fyllt med is och färgat med bläck, svart bläck och som vi fryst i fryshus över en natt och sen bara dumpat upp på en vit bakgrund och så filmat med 35 mm:s kamera. Det tar 14 timmar att smälta nämligen.   Och då filmar man bara 1 sekund ungefär per minut så den har vi tagit ner i tid till tolv minuter, och sen fört  över på video. Så det är verkligen en video – den heter ”Say Hello Then Wawe Goodbye”   - den existerar och inte existerar. Livet på tolv minuter, säger Anneè Olofsson.

Att kliva in i Olofssons värld är att genast konfronteras med de existentiella frågorna kring liv och död.  Hennes konst består av suggestiva videos eller serier av stora stillbilder, ofta med mörk bakgrund. Hon utgår från sig själv och sin familj. Framför allt mamman och pappan återfinns ofta på de stora porträtten eller självporträtten på väggarna, i de mest oväntade kombinationer.  Ofta ser man inte ansiktet på Anne Olofsson, men i ett nytt verk som ligger på golvet, ett fotografi i form av en sjö som nästan blir som en skulptur – ja där ser vi henne. Men egentligen ser vi bara hennes undflyende spegelbild. 

Den italienske konstkritikern och curatorn Milovan Farronato har spelat en mycket viktig roll när han ställt samman de tre olika utställningarna i Sverige och Milovan Farronato understryker hur spännande det varit att få arbeta med så många av Anneè Olofssons verk och sätta dem i utmanande dialoger med varandra.

- Det är helt fantastiskt att ha en annan person som går in och gör om i dina verk och hänger dem på ett sätt som man aldrig själv skulle ha tänkt på. Jag skulle aldrig hängt det så här – det skulle inte alls blivit så bra om jag själv skulle satt ihop mina arbeten. Jag hade varit mycket mer logisk, jag hade tänkt att ja det här verket hör ihop med det, medan Milovan då tänker nästan tvärtom, och då blir det ju en spänning som kanske jag hade missat.

- Nu är det här den tredje stora museiutställningen i Sverige sedan i september. Det är en stor satsning.

- Ja, och för mig är det väldigt speciellt. Jag bodde ju i New York i USA i fyra år, för jag fick ett stipendium för att åka dit och så stannade jag kvar, och har egentligen haft de flesta av mina utställningar i utlandet. Det är där kanske som mest folk känner till mig. Och därför är det väldigt roligt att göra en så här stor satsning och sprida utställningarna från söder till norr i Sverige och faktiskt få lov att visa upp en ganska lång – det är ju verk här som sträcker sig från 1996 i Kristianstad fram till idag. Det tycker jag är jätteroligt.

                                                      Kerstin Berggren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".