Det svänger ju! Del 3: Konsten

Karsten Thurfjell tar sig an svänget i både filmen och konsten och då handlar det om Jackson Pollock.

Alla vet tre saker om Jackson Pollock: a) han söp och var besvärlig och b) han körde ihjäl sig på värsta James Dean-manér, och c) han var mannen som i rytmiska rörelser började hälla, droppa och stänka färgen på duken och därigenom skapade begreppet ”Action Painting”. Det var där det började svänga i ateljén.

Filmen Pollock är gjord med en imponerande omsorg. Det är tydligt att filmen varit Ed Harris hjärtebarn, och ingen möda har lämnats osparad i försöken att visa hur det faktiskt gick till. Harris har utgått från en stor biografi som kom för några år sen, och lika grundligt är miljöerna återgivna som försöken att låta dessa verkliga figurer ur den amerikanska konstens efterkrigshistoria säga det dom faktiskt lär ha sagt. Det är ju inte så länge sen, och det finns ju till och med gamla filmer på Pollock i arbete, så äktheten är närapå garanterad.

Ed Harris är lika porträttlik som trovärdig som den svårt neurotiske alkoholisten Pollock som 1941, plågad av självtvivel släpas upp ur rännstenen av sin kvinnliga kollega Lee Krasner, som offrar sin karriär för att coacha denne store men destruktive talang, utrustad med konsthistoriens sämsta ölsinne.

Jackson Pollock hade faktiskt, före genombrottet, viss framgång som vildsint men ganska osjälvständig Picasso-epigon, och det tog många mödosamma år i ateljen innan han kläckte det här med det rytmiska, expressiva färgsprättandet, och Lee kunde komma in i ateljén och säga:

-You’ve done it, Pollock!

Och nog svängde det alltid. Att han sen inte kunde handha sin framgång och sitt liv - tja. Lite får man offra på modernismens altare.

                                                     Karsten Thurfjell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".