Filmpremiär - Lucky Number Slevin

Det är fredag och det brukar betydda film, i Kulturnytt, även om det så här års är lite torka på biomarknaden. En film som iallafall har premiär i dag är den amerikanska gangsterfilmen ”Lucky Number Slevin”, regisserad av skotten Paul McGuigan. Måns Hirschfeldt har sett den.

Precis i början av den här medvetet röriga historien, så berättar en viss Mr Goodkat om en ”Kansas City Shuffle”. En ”Kanske City Shuffle” är ett slags bedrägeri där man får alla att titta höger när dom borde titta åt vänster. Det kan vara bra att lägga den repliken på minnet eftersom Lucky Number Slevin har samma ambition - att kollra bort oss och ställa saker på ända.

Herr Slevin själv fattar nada - varför tror plötsligt två maffiabossar att han är någon annan, någon som är skyldig dom pengar som ska betalas nu?

Men Slevin, som spelas mycket tillbakalutat av Josh Hartnett, han tar det cool och slänger käft och märker ord. Jason Smilovics dialog är klassiskt hårdkokt, hela tiden lite för kvick för att vara trovärdig, men ironisk och lakonisk på ett vis som får oss att glömma det där med att titta åt vänster.

Ja, det mesta händer i stunden i Lucky Number Slevin: det är förföraade eleganta interiör, tapeter, marmorgolv och ett melankolist soundtrack a la ”In the mood for love” och så typer och tonfall lånade från ”Pulp Fiction”. Och det rätt njutbart och mycket ytligt och till sist lite meningslöst i sin brist på nån slags egen identitet.

Filmskaparna har titta mer till både och höger och vänster än dom sett till sig själva. Och det väl därför det känns som ungefär som ett Tarantino-manus regisserat av Wong Kar-Wai, eller vice versa för den delen.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".