Kandinsky i storformat i London

Den som reser till London i sommar har chansen att se en av den abstrakta konstens storheter och pionjärer - den ryske konstnären Wassily Kandinsky (född 1866, död 1944). Bland de 75 verk som Tate Modern har samlat ihop till den första stora Kandinskytutställningen i Storbritannien finns åtskilliga som sällan har setts utanför Ryssland förut

Utställning öppnade torsdagen den 22 juni och pågår till 1 oktober.

”Kandinsky: vägen till abstraktion” heter Tate Moderns utställning och det är just Kandinskys trevande väg från föreställande landskapsmåleri till abstraktionism , från strax efter förra sekelskiftet till 1922, som besökarna får följa steg för steg - och se hur hus,båtar och ryttare gradvis blir allt svårare att urskilja, och hur tingen reduceras till färg och linjer.

Två avgörande upplevelser - båda år 1896 - sägs har fört Kandinsky in på vägen mot abstraktionismen: den ena att han såg en av Claude Monets impressionistiska höstackar och fann att färgupplevelsen stannade i minnet, den andra att musiken i Wagners Lohengrin fick Kandinsky att se färger och vilda linjer målas upp framför sig.

Av de 75 verk Tate Modern har samlat ihop till utställningen är 25 utlånade från ryska muséer och har bara sällan setts utanför Ryssland förut , bland dem det mästerverk alla Londontidningarnas på det hela taget förtjusta konstkritiker kallar utställningens höjdpunkt: Komposition 7.

”Tänk inte,” skriver The Times konstkritiker om Komposition 7, ”stå bara där och njut av omedelbarheten i ditt gensvar, av känslan av ett ackord som slås an nånstans inom dig - så lätt att känna och så svårt att anslysera.”

Agneta Ramberg

agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".