Rooseum ett steg närmare till Moderna Museet filial

Ytterligare ett beslut har tagits för att göra konsthallen Rooseum i Malmö till en filial till Moderna Museet i Stockholm.

I går sa Malmös Kulturnämnd ja till sitt arbetsutskotts förslag att utreda frågan.

Det var för snart tre veckor sedan som man avslöjade att man tagit kontakt med Moderna för att se om de var intresserade.

Det var man - under förutsättning av att lokalerna med rimliga medel kunde göras användbara. Det handlar bland annat om säkerhet och klimatstyrning. Det ska gå, säger man från Modernas håll, men man säger samtidigt att hela frågan naturligtvis måste utredas ekonomiskt.

Moderna Museets chef Lars Nittve, menar att man inte kan driva Rooseum med de pengar som finns just nu, cirka 5,2 miljoner. Det går att driva en mindre konsthall med de pengarna, men ska man ligga på Moderna museets nivå, menar Nittve, måste det till mer pengar. Exakt hur mycket vill han inte precisera. Moderna Museet själva har inga egna extra medel att ta fram.

Den ekonomiska frågan togs inte upp i detalj på gårdagens kulturnämndsmöte i Malmö där man enbart gjorde ett inriktningsbeslut.

Moderaten Stefan Lindhe är vice ordförande i Kulturnämnden och han menar att det är helt naturligt att Moderna i detta läge för fram frågan om ekonomi. Det ska naturligtvis diskuteras, men han menar, precis som Nittve, att det inte finns extra pengar att ta till - inte från kommunens sida. Men han ser positivt på fortsättningen.

Från Kulturdepartementets håll säger man inget officiellt till Kulturnytt, men förhåller sig försiktigt positiv. Det här bör ligga inom ramarna för Moderna Museets uppdrag att visa konst i hela landet.

David Richter och Per Feltzin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".