Infallsrik Peer Gynt på Västanå teater

I år är det Ibsenår i Norge, Det är hundra år sedan författaren dog och Leif Stinnerbom som är flitig regissör i Norge har tagit Peer Gynt till Sverige.

.Det norska nationaldramat Peer Gynt skrevs av Henrik Ibsen 1867. Ibsen hade då flyttat till Rom efter att ha misslyckats som teaterchef i Kristiania, nuvarande Oslo. Peer Gynt var en nydanande pjäs, till formen som ett romantiskt sagospel, men med realistiska samtidsinslag. Det är lätt att se vissa likheter mellan Goethes Faust och HC Andersen.

Gestalten Peer Gynt är en romantisk drömmare och en demonisk egoist, som kläs av in på bara skinnet. I lördags var det premiär på Peer Gynt i Västanå teaters uppsättning, traditionsenligt i midsommarhelgen och med tre olika skådespelare i rollen som Peer Gynt.

Yvonne Ihmels har sett pjäsen på plats i BerättarLadan i Sunne.

Lyssna på en entusiastisk Ihmels som tycker att Stinnerbom tycks ha öppnat ett skafferi fyllt med infall och associationer. Recensionen sändes 26 juni 2006 7.46, 8.40 och 18.05.

Basfakta:

Regi Leif Stinnerbom

Scenografi Lars Jacob Jakobsson

Kostym Inger Hallström Stinnerbom

Musik: Magnus Stinnerbom

Ljus: Figge Holmberg

I rollen som Peer Gynt:

Jacob Hultcrantz Hansson, Rolf Lydahl och Björn Söderbäck

Marika Lindström i rollen som Mor Åse

Hanna Kulle som Den Grönklädda, Anitra

Lisa Ahbeck som Solveig

Henrik Norlén som Mats Moen

Ingvar Hirdwall som Knappstöparen.

Spelas till den 3 september 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".