Poseidon och flodvågen

Midsommarhelgen har ställt till det för filmbolagen som inte rikigt vet när man ska ha sina premiärer - på storfilmen Poseidon har man kört smygpremiärer hela helgen fast själva premiären är idag. (26 juni)

Så är det - och filmen i sig bygger på en klassiker inom katastroffilmgenren - SOS Poseidon från 1972 med Gene Hackman i huvudrollen. Och storyn är densamma - om några passagerare som försöker ta sig ut ur ett sjunkande kryssningsfartyg.

Nu är det Kurt Russel som är affischnamnet och regissören heter Wolfgang Petersen.

Roger Wilson har sett Poseidon.

Regissören Wolfgang Petersen älskar vatten. Eller i alla fall att göra filmer som utspelas i eller under vatten.

Det började med u-båtsdramat Das Boot på 80-talet. Sedan återvände han ner i blötan med Den Perfekta Stormen för några år sedan. Och så nu Poseidon.

Det finns egentligen bara en annan regissör som kan slå honom i vattenfilmsgenren. - och det är James Cameron som har både The Abyss - avgrunden och Titanic på sin meritlista.

Och lite kan man se Poseidon som Petersens försök att slå Cameron på fingrarna, och göra den ultimata skildringen av hur ett fartyg försvinner ner i djupet.

Och då har man faktiskt inte tid för sådana petitesser som manus, handling, personregi eller ens rollfigurer. Inte när Petersen ska fylla en timme och förti minuter med scen efter scen av vatten, brinnande pelare, fräsande elkablar, och ytterligare ganska mycket...vatten.

Nej, utifrån originalet 1972 har man mest gjort lite tidstypiska förändringar. Ensemblen är en gnutta mer etniskt blandad. Och förlagans gamla judiska par som var på väg att besöka sitt barnbarn - de har bytts ut mot en inkvoterad bög med höjdskräck.

Och så har hjältens yrkesidentitet också förändrats. Istället för en präst som leder den vilsna gruppen mot räddningen, så är det i det nu en före detta brandman snedstreck borgmästare som är kapabel att hitta rätt i vraket. Frälsningen finns idag alltså snarare hos räddningsverket än Gud.

Det enda som inte moderniserats är kvinnorollerna - man har inte ens brytt sig om att kvotera in en tuff actionkvinna, ja till och med Shelley Winters i originalet var tuffare än brudarna i dagens Poseidon, som bara duger till att vara döttrar, mödrar och till att få hysteriska utbrott i trånga ventilationstrummor.

Och för de som undrar, Petersens rival James Cameron har ett nytt filmprojekt på gång. Det heter The Dive, dykningen, och handlar om två fridykare som tävlar om vem som kan simma längst under vatten på ett enda andetag. Räkna alltså med att vattenkriget på vita duken kommer att fortsätta.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".