Gitta Sereny om sin nya bok

Det har tyst ett tag om författaren Gitta Sereny hon som blivit omtalad bland annat för sina böcker ”Albert Speer och sanningen” och ”Fallet Mary Bell”.

Men i dag kan Kulturnytt avslöja att hon skriver på en ny bok om sin födelsestad Wien. Genom minnen och berättelser, hennes egna och andras - skildrar författaren Wiens historia. Negar Josephi träffade Gitta Sereny i London.

- Det finns självbiografiska inslag i boken, säger Gitta Sereny. Det kan du inte undvika om har växt i staden du skriver om. Den yngsta personen jag har intervjuat är fjorton och den äldsta är nittiosju år.

- Jag har gått igenom dem allihopa, säger Gitta Sereny skrattande.

Hon och hennes man Don Honeyman före detta fotograf på tidningen Vogue gifte sig i staden och brukar ofta resa tillbaka.

Boken kommer att handla om Wiens historia berättad genom stadens invånare och hennes  egna minnen från uppväxttiden i Wien. Men hon vill inte kalla boken för självbiografisk. För skrivandet någonting att göra med att lära känna sig själv, menar hon.

- Författare som skriver om sig själva gör det för deras förläggare tror att dom kan sälja bättre, säger Sereny.

En bok om Wien kan tyckas vara ett långt steg från vad hon tidigare har skrivit om. Men om man tänker på hur Hitler beskrev Wien som sitt livs svåraste och grundligaste skola så känns valet av ämnet mer bekant.

Berättelsen om Gitta Serenys eget Wien börjar under det sena 1920-talet då hon var mellan åtta och nio år.

- Att gå tillbaka längre än så tycker hon är fånigt. Yngre barn är inte tillräckligt medvetna om sin egen omgivning, säger hon.

Ett av hennes tydligaste tidiga minnen är ett möte med en blottare - som hon är mycket noga med att beskriva som en ”herre” en gentleman snarare än bara en vanlig man.

Händelsen påverkade henne så mycket så hon bestämde sig för att skriva om det. Exakt hur hon påverkades av händelsen vill Sereny inte berätta om innan boken är färdig.

Negar Josephi

negar.josephi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".