Utskälld tidningsman gör come back

Det nystartade förlaget Karneval släpper inför Almedalsveckan två politiska böcker. Redan i morgon kommer en bok av före detta ordföranden i Ung Vänster Ali Esbati och nästa vecka kommer en bok om moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Kulturnytt ringde upp mannen bakom Karneval, Björn Eklund, med ett förflutet på tidningen Ordfront.

Intervjun sändes 27 juni 2006 kl 18.05.

För tre år sen intervjuade Björn Eklund författaren Diana Johnstone om hennes bok ”Dårarnas korståg”. I en artikel som publicerades i Ordfront Magasin fick hon oemotsagd säga att något folkmord inte ägt rum på Balkan. Artikeln blev startskottet på en hetsig och högljudd debatt i media som slutade med att Björn Eklund som då var redaktionschef på Ordfront fick sparken.

Skulle du i dag, som förläggare, kunna tänka dig att ge ut Diana Johnstones bok?

- Ja, absolut, säger Björn Eklund.

Pengarna till nystartade Karneval har Björn Eklund fått från nuvarande konkurrenten Ordfront som också ger ut böcker. Eklund stämde sin förre arbetsgivare för att ha sagt upp honom utan saklig grund och fick i en uppgörelse 700 000 kronor i ersättning - pengar som han alltså har plöjt ner i nystartade Karneval.

Anahita Arai

anahita.arai@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".