Udda Mozartrepertoar på Båstad Kammarmusikfestival

Just nu pågår Båstad Kammarmusikfestival. Det är den fjortonde i ordningen, och den första för den nya konstnärliga ledaren, Karin Dornbusch, som har tagit över ledarskapet från grundaren och Helén Jahren.Tor Billgren, som är på plats i Båstad

I måndags blev det en rockad i programmet på grund av sjukdom, och Xenia Jankovic och Stefka Perifanova hoppade på ultrakort varsel in och körde Sjostaakovitjs Sonat för cello och piano - något som dom egentligen skulle göra först idag.

Det är väl helt oundvikligt att komma ifrån Wolfgang Amadeus Mozart ett jubileumsår som detta. Men den nya konstnärliga ledaran Karin Dornbusch har lyckats sätta ihop ett spännande program av sällan spelad och rätt udda Mozartrepertoar. Mycket kretsar till exempel kring det helt enastånde instrumentet glasharmonika, som bygger på samma princip som när man för ett vått finger över kanten på ett vinglas. Det var ett splitternytt intstrument på Mozarts tid, men han skrev flera stycken direkt för det. Här i Båstad finns en av världens få glasharmonikister, Matthias Würsch från Schweiz och han spelade igår, och ska även spela på fredag.

Ett annat tema är den brittiska musikens historia. Musik frånrenässansmästaren John Dowland, via Samuel Barber, Fredrick Delius, Benjamin Britten, till den unga kompositören Jennifer Walshe, som är årets tonsättarprofil här i Båstad. Hon framför alla sina verk själv, med hjälp av elektronik och sin egen röst.

 

Tor Billgren

tor.billgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".