Bergman-veckan inleddes på Fårö

Igår inleddes Bergman-veckan för tredje sommaren i rad och första dagen var det den 250-årsjubilerande Mozart och Bergmans 30 år gamla version av ”Trollflöjten” som stod i centrum.

-Det här är världens bästa operafilm, sa musikjournalisten Camilla Lundberg när hon igår kväll presenterade Bergmans ”Trollflöjten” på biografen Roy i Fårösund. –Det var Bergmans stora folkliga genombrott, menade hon, en film gjord av en musikalisk sagofarbror som höjde intresset för opera med flera snäpp.

Några timmar tidigare hade en gotländsk blåskvintett fyllt Fårö gamla medeltidskyrka med ljuva Mozart-toner men då var det inte Pa-pa-geno utan Pa-pa-grotsky, kulturministern, som tog till orda och menade att Bergmans betydelse för filmkonsten inte kan överskattas.

”Trollflöjten”:s dirigent, Eric Ericson, beskrev den stora lycka han känt under inspelningen av filmen och plötsligt – som gubben ur lådan – reser sig Bergman, ledsagad till kyrkan av sin dotter Linn Ullman, upp i bänken, ställer sig framför altaret och kramar om sin gamle vän. Det var ett magiskt ögonblick, som hämtat ur en äkta Bergman-film.

Sen bjöds alla kyrkobesökare ut på kyrkbacken för att inta Bergmans egen variant av nattvarden: svartvinbärssaft och mariekex.

Jag kan tänka mig att dom som är skeptiskt inställda till Bergman och hans filmkonst tänker att nu får dom väl ändå ge sig, dom där Bergman-älskarna.

Men jag vet inte det. Som kulturjournalist blir man ständigt påmind om vilka starka upplevelser Bergmans filmer gett många av världens ledande bildkonstnärer. Senaste exemplet: den Oscarbelönade amerikansk-taiwanesiske regissören Ang Lee som senare i veckan besöker Fårö för att beskriva sin djupa beundran för Bergman och filmer som ”Jungfrukällan” och ”Smultronstället”.

Dessutom: Bergman-veckan, som är öppen för allmänheten, gör hans filmer och diskussionerna kring dom tillgängliga för andra än bara journalister och filmforskare. Här kan man en gång om året på ett både otvunget och opretentiöst sätt samlas kring en i högsta grad och bokstavligen levande konstnär och legend.

Så nog är Bergman värd en mässa. Eller två.

Lars Lönroth

lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".