Hyllad indisk roman om kvinnor på tåg

Anita Nair är framgångsrik indisk författare, som precis som många andra indiska författare skriver på engelska.

Sedan debuten för snart tio år sedan har hon hunnit skriva 8 romaner. ”Kvinnor på ett tåg”, som nu är aktuell på svenska har fem år på nacken, men den har å andra sidan hunnit översättas till mängder av språk under tiden. Sverige är det 25:e land den publiceras i.

”Kvinnor på ett tåg” handlar om Akhila - en 45-årig ensamstående kvinna som under en tågresa i en damkupé kommer i samspråk med kvinnorna runt om sig.

Vad tror du att lycka ska vara? Frågan ställs i damkupén. Sex kvinnliga reskamrater ligger i varsin bädd och pratar, berättar sanningar om sig och sina liv. De har aldrig träffats förut men nu ligger de där, nära varandra och vaggas till sömns under en lång resa genom det indiska landskapet. Då och då stannar tåget vid någon station, de lutar sig ut genom fönstret och köper mat - appam, korma, ghee, nötter. Värmen slår emot dem, folk rusar runt på perrongerna. Män tittar på Kvinnor som genast slår ner blicken.

Om detta handlar Anita Nairs bok. Om kvinnorna - de som måste titta bort och om förhållandet till männen i en kultur där giftermålet är det enda självklara, och där rollen som hustru är till synes given - tvingande, förminskande och - om man ser det så - förtryckt. I den där kvinnokupén så blandas olika röster. Här finns berättelsen om den självuppoffrande hustrun, om hämnerskan, om den sant kärleksfulla, om den våldtagna och om den som försonats. Och Akhila tar del av deras historier och försöker samtidigt hitta sanningar i dem - sanningar som kan passa även henne - hon den ogifta - den ensamma. Som söker sig själv, sitt eget liv.

Anita Nairs berättelse är förutom en utvecklingsroman också en nyanserad och absolut inte exotiserande bild av dagens Indien. Kvinnornas vardagsliv skildras rätt upp och ner och när det är självklart för författaren hur man tex blandar den där röda kumkumen som gifta kvinnor har i hårbottnen - så blir det självklart för mig också. Nair lyckas diskutera kastsystem och inrikespolitik samtidigt som hon fyller sidorna med mat- och krydd- och blomdoft och får mig att undra vilken färg på sarin som jag skulle ha. Det är klokt och underhållande.

Akhila tar tid på sig att svara på den där frågan om lycka - när hon väl gör det handlar svaret om frihet. Och om jämställdhet och rätten att få vara den man är. Det låter ju onekligen rätt svenskt.

Elin Claeson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".