Vad är tyskt?

I Tyskland var det i går den första fotbollsfria dagen på snart tre veckor. Men parallellt med världsmästerskapen har också tyska kulturinstitutioner storsatsat, många med idrottsrelaterade utställningar, andra med något helt annat.

I Nürnberg öppnade i slutet av maj en utställning med den koncisa frågan ”Was ist deutsch” vad är tyskt, lagom till VM.

På Germanischen nationalmuseum det germanska Nationalmuseumet, hade man nog inte haft någon större tanke på tillresta fotbollsfans när man planerade sin stora utställning. Museet har sitt pompösa namn från tiden före tysklands enande 1871, och namnet skulle peka på att det handlade om den tyskspråkiga kulturen över hela Europa.

Och trots det stora anslaget har man inte heller så mycket som en minsta lilla text på engelska vilket är synd jag hörde flera sura muttranden över detta när jag besökte utställningen, för även om det bara är någon procent av fotbollsfansen som söker sig till det germanska museet så blir även det åtskilliga hundra t.o.m. i Nürnberg. Men det är inte heller någon särskilt lätt utställning som kuratorerna satt ihop. Man försöker ringa in det tyska genom fem begrepp i fem salar, själ, karaktär, tro, längtan och fäderneland, och man har låtit begreppen snarare inspirera till en mängd objekt än till en saklig infromativ berättelse om det tyska. Det fragmentariska ställer krav på åskådaren om man inte bara vill småstrosa och titta på allt från en bit tyg från Christos insvepning av riksdagsbyggnanden i Berlin till preussiska pickelhuvor. Allt blandas, högt och lågt, och det blir en svårfångad mix för en lätt stressad fotbollsturist med pirr i benen. Utställningen har omedvetet kommit att bli helt i linje med det som fotbollen väckt till liv i Tyskland en rannsakan av förhållandet till det nationella.

Frågan om vad som är tyskt ägnas inte bara i Nürnberg ett allvar totalt i avsaknad av ängslig samtida politisk korrekthet. Skulle ett svenskt museum ställa frågan, i en stor utställning, skulle det vara en omöjlighet att borra i historien och låta samtiden vara bara ett fragment. I Nürnberg låter man bokstavligen Hitlers skugga leda in i framtiden genom en belysning av en Hitlerbyst.

Ett annat museum i Nürnberg, dokumentationscentret vid platsen för nazisternas rituella partidagars firande där hundratusentals nazister marscherade under trettiotalet. De har en permanent utställningen som är suverän i sin förmåga att både få mig och skolklasser intresserade. Dels berättar den med ordentlig kronologi om nazismens uppgång och fall med så finns här också små detaljer som den lilla videon med två tyska damer från Nürnberg, idag i 85 årsåldern som vid kaffebordet berättar om lockelsen hos nazismen för dem, när de var i 13 årsåldern, filmen är modig och också nödvändig. Vi måste ju våga försöka känna vad det var som lockade om vi ska kunna förstå och hindra att det händer igen. Damerna berättar med inlevelse om hur skrämmande kommunisternas demonstrationer var, vilda upproriska kaotiska, nazisternas däremot: glada sjungande, ordnade och inbjudande.

De två utställningarna i Nürnberg ger tankar om Tyskland och det tyska som sitter i länge.

Gunnar Bolin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".