Text och form möts på Ensligheter - ett samarbete mellan Tidholm och Caldeborg

”Ensligheter” är namnet på en av sommarens stora utställningar på Bildmuseet i Umeå. Det är konstnären Mats Caldeborg och författaren Thomas Tidholm som fortsätter sitt samarbete från i vintras när de hade en mindre utställning på Hälsinglands museum. Kerstin Berggren har tittat närmare på Tidholm och Caldeborgs gemensamma utställning där skulpturerna är gjorda i en rad skilda och udda material.

- Ja det finns ju plexiglas, en bock hemifrån som jag sågat vet på, fläsksvålar, en bränd trappa, plastpåsar, kläder och träd, berättar Mats Caldeborg.

- Jag har bidragit med fårtalg, fyller Thomas Tidholm i.  

- Ja visst jag har gjutit två små harar av Tomas fårtalg – de står i en monter där borta tillsammans med penslar och ett fågelbo.

Thomas Tidholms dikter finns att läsa på väggarna i en av Bildmuseets stora salar – de omringar ett 40 tal objekt och skulpturer av konstnären Mats Caldeborg. Skulpturerna fyller upp rummet på det mest oväntade sätt. Här svävar ett lysande blått litet kronotorp bland bronsfigurer och en stor bränd trätrappa, här finns döda fåglar och utskurna sjöar i blyplåt, fyllda med vatten och en liten bronsö i mitten – det är poetiskt, lekfullt och ofta vemodigt och här kan man också läsa en berättelse om man vill, som Mats Caldeborg säger.

- Det är två världar som möts - ett yttre landskap som vi känner igen hos varandra, och kanske ett inre också som vi  känner oss hemma i.

-  Det är väl alltid ett inre egentligen, kompletterar Thomas Tidholm i. Även det yttre, även de här föremålen, de här objekten som du har gjort är en sorts skrift – de närmar sig ju faktiskt ord på ganska många sätt och det är därför vi kan mötas.

Om man skulle hårddra det lite, så skulle man kunna säga att du ställt upp verken på led.   

- För mig är det ett sätt att komma åt det där att jag alltid tyckt att jag har velat berätta med skulpturer, säger Mats Caldeborg. Jag ställer dem på rader, man går efter dem …det är en slags öppen bok, en rumslig bok. Man kan läsa den från alla möjliga  håll  och den har många ingångar men allting hör ihop.  För mig gör det det.

Utställningen ”Ensligheter” på Bildmuseet i Umeå pågår till och med den 20 augusti.

Kerstin Berggren

kerstin.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".