Kvinnor Offside - om fotboll och politik

Vältajmat i fotbollstider kommer nu den iranska filmen ”Kvinnor Offside”, som handlar om några kvinnliga fotbollsfans i Teheran. De är förbjudna att sitta med på matcherna, men som försöker ta sig in ändå. Utklädda till män.

Regissör är Jafar Panahi, som tidigare gjort Cirkeln och Rött Guld. Negar Josephi har sett en film där fotbollsfanatism och politik går hand i hand.

”Kvinnor Offside” utspelar sig i Teheran under VM-kvalmatchen mellan Iran och Bahrain. Enligt den islamska lagen som infördes 1979 är kvinnor förbjudna att titta på utomhusmatcher med män i Iran. Så tjejerna klär ut sig till killar, men upptäcks av vakterna och hålls som fångar bakom ett stängsel. Men de är varken oroliga eller rädda. Istället tjoar de och försöker höra på matchen och övertalar en av vakterna att kommentera för dem.

Tjejerna i ”Kvinnor-Offside” representerar ett samhälle som är mitt inne i en process av tumultartad förändring, där tjejer inte längre bryr sig om den islamska regimens strikta regler - och även fotboll är politik, precis som allt annat i landet.

När en av tjejerna frågar vakterna varför hon inte får titta på utomhusmatcher tillsammans med männen, när de japanska kvinnorna på besök får det, svarar vakten att de japanska kvinnorna inte förstår de fula orden som skriks på persiska. De fula orden är dock inte bara vanliga svordomar utan ord som iranierna inte får säga någon annanstans. ”När man ser på fotboll i en stadion så får man skrika, sjunga, svära och förolämpa vem man vill utan att riskera att råka illa ut”, säger till exempel en gammal man på väg till matchen i Panahis film.

Fotbollen blir till en ventil som lättar på det tryck som byggts upp. När Iran vinner en match så får folket en anledning att bryta mot de flesta av de islamska lagarna. Till exempel kan tjejerna slänga av sig slöjorna och ge sig ut på gatorna och fira. Ja till och med gamla mormor ger sig ut och jublar.

Jafar Panahi är regimkritisk på ett smart sätt. Han får tittaren att tänka efter och kritiken finns liksom mellan raderna i replikerna, utan att vara övertydlig eller för dramatisk. Och han får mig att tänka att skillnaden mellan att fira en fotbollsseger i Iran jämfört med i Sverige, är att i Iran så handlar firandet inte bara om fotboll. Det handlar snarare om en längtan bort från en kaotisk vardag och en regim som bygger på ett förtryckande system. Och för tjejerna som älskar fotboll är en biljett till matchen ett sätt att visa att de är lika mycket värda som männen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".