Teaterbesökaren: högutbildad drinkare

Vi har tidigare rapporterat i Kulturnytt om avsaknaden av kulturpolitiska frågor under den pågående Almedalsveckan i Visby. Men igår anordandes ett seminarium av bland annat Svensk Scenkonst och Teaterförbundet där en ny undersökning presenterades som i detalj visar hur landets teaterpublik ser ut. Eric Schüldt rapporterar från Almedalen i Visby.

Nu finns det svart på vitt. Så här ser den typiske teaterbesökaren ut:Höginkomsttagare med akademisk examen som bor i storstad. Allra oftast miljöpartist som gillar franska filmer, men avskyr fildelning. Gillar däremot Sveriges Television men aktar sig för dokusåpor. En kvinna i medelåldern som umgås mycket, läser mycket, dricker mycket men röker lite.Inför gårdagens seminarium lovades det att myten om hur teaterbesökaren ser ut skulle revideras, men det som framkom överraskande knappast någon. Men i den nya undersökningen som har utförtsav Som-institutet vid Göteborgs Universitet fanns ändå oväntade nya fakta.Undersökningsledare Rudolf Antoni berättar.

”Det som var mest förvånande var att det var så liten skillnad mellan dom med utländsks bakgrund och dom med svensk bakgrund”

Alltså. Bland dom människor i Sverige med utländsk bakgrund finns procentuellt sätt nästan lika många teaterbesökare som hos dom med svensk bakgrund. Och det här är helt nya siffror. Men allt i utredningen var inte positivt. Rudolf Antoni igen: ”Den största förändringen är att antalet teaterbesök minskar något. De som går ofta, går inte lika ofta som de gjorde i början av nittiotalet.”

Trenden är alltså sjunkande besökssiffror. Vad kan det bero på? Anna Carlsson är skådespelerska och ordförande för Teaterförbundet och Svensk Teaterunion:

”Jag tror att svensk scenkonst idag måste våga lite mer, var lite mer på knivseggen, man är kanske lite väl trygg. Jag tror att scenkonst måste vara ett område där man utmanar publiken och tar fram lite mer brandfarligt material på scenen.”

Eric Schüldt

eric.shuldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".