Lång kö till Picasso

I Madrid väcker den stora Picassoutställningen på muséet Prado stor uppmärksamhet. Ett hundratal verk av den stora konstnären visas ihop med mästare från tidigare århundraden, som Picasso hämtade inspiration ifrån.

Köerna är långa till utställningen, som följriktigt heter ”Tradition och Avantgarde”.

Pablo Picasso visas här i sällskap med Diego Velazquez, Goya, el Greco och många fler av de stora spanska målarna. Här hänger förlagorna från många århundraden tillbaka jämte de moderna nytolkningarna av Picasso.

Velazques avbildning av kung Filip den fjärdes familj med dottern Margarita, bländande ljus, i centrum av det kända verket Las Meninas från 1656 hänger i Prados permanenta samling här och återkommer i kubistisk form på 1950-talet och Goyas målning ”Den nakna Maja” från slutet av 1700-talet har fått flytta en trappa upp under sommaren, för att tjäna som källhänvisning till Picassos efterföljare.

Från när och fjärran har museiledningen lånat in Picassos verk.

Vissa av dem har aldrig tidigare visats i hans födelseland, Spanien.

Utställningen arrangeras tillsammans med muséet Reina Sofia, för att hylla att hans mest kända verk ”Guernica” kom tillbaka till Spanien för 25 år sedan efter diktator Francos död och då demokratin var etablerad. Men en ny politisk tvist har blossat kring tavlan. Baskiska nationalister vill att Guernica förs till regionen, som utstod de avbildade bombningarna från nazisterna 1937. De hävdar att symbolen till och med skulle påverka fredsprocessen med ETA. Men ansvariga i Madrid svarar att verket är för fragilt. Baskerna har nu bantat sitt krav till att åtminstone få låna Picassos Guernica tillfälligt när Guggenheim muséet i Bilbao hedrar den baskiska staden på 70-årsdagen av attacken. Det är den 26 april nästa år.

Alice Petrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".