Bra valuta för tv-licensen

På måndagskvällen den 10 juli drar en ambitiös filmserie igång i SVT. Det handlar om amerikanska filmklassiker från brytningstiden då en ny generation filmskapare tog över Hollywood - från slutet av 60-talet och sen under hela 70-talet.

En period då namn som Francis Ford Coppola, Robert Altman, Steven Spielberg och George Lucas etablerade sig.

Under sommaren kommer Sveriges Television att visa både dokumentärer om den här tiden, och några av filmerna som förändrade den amerikanska filmvärlden för alltid.

En tid då filmproduktioner präglades av sex, droger och ännu mer droger.

I dokumentären Easy Riders, Raging Bulls berättar Karen Black om inspelningen av Easy Rider. Det är en är en alldeles utmärkt introduktion till den omvälvande tid inom amerikansk populärkultur som började i slutet av 60-talet. En tid då filmindustrin var på dekis och en ny generation filmare och skådespelare tog över.

Stinna på droger och med gigantiska självförtroenden genomförde de projekt som de stora filmbolagen, varken förr eller senare, har släppt igenom.

Och under sommaren kan vi nu se filmer som nyss nämnda Easy Rider men också Den sista föreställningen och Midnight Cowboy. Det blir som en fempoängskurs i amerikansk filmhistoria - en pedagogisk satsning som för mig är precis vad Public Service egentligen handlar om.

Att skapa sammanhang och ge bakgrunden till den amerikanska filmindustri som idag dominerar hela världens populärkultur.

Visst, man kan ha åsikter om urval - det finns alltid någon film man saknar - och man kan tycka att dokumentären som visas ikväll, är för pratig och mer än lovligt självgod - som till exempel när Dennis Hopper lite nöjt berättar om sina vredesutbrott och maniska perioder då han var mer eller mindre påtänd hela tiden. Men summan av det hela blir riktigt bra.

Det här är exakt vad jag vill ha ut av min tv-licens. Och med det tycker jag också att de senaste veckornas debatt kring SVT:s framtida innehåll har varit väldigt enögd.

Visst, att man tar pengar från samhällsprogram och satsar på nyskriven dramatik retar förstås många journalister. Men SVT har också en viktig roll som kulturbärare. I vilka filmer man visar, och i det att man ska släppa in en ny generation svenska filmare och programmakare i företaget - innan SVT framstår som lika torftiga och passé som de där amerikanska filmbolagen gjorde i slutet av 60-talet.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".