Framtidens kulturpolitik (del 3) - Hur påverkar tekniken kulturen?

Den här veckan har Kulturnytt letat efter framtidens kulturvisioner. I tredje och sista delen av den här reportageserien handlar det om hur teknikutvecklingen kan påverka utbud, distributionsformer och politiken på kulturområdet framöver.

När det gäller musik och film har ju internet redan förändrat hela marknaden - men även andra delar av kulturlivet kan läggas ut på nätet. Det tror Bo Dahlbom, IT-professor och en av medlemmarna i regeringens IT-politiska strategigrupp - Anahita Arai träffade honom på ett labb på Swedish Institute of Computer Science i Kista utanför Stockholm. Där testade de en prototyp till en modern jukebox - ett sätt att spisa musik tillsammans, med lite hjälp från en dator.

Bo Dahlbom står i ett forskningslabb i Kista - tillsammans med forskaren Anders Wallberg som sköter ”ponden” som den moderna juke-boksen kallas. Men jag tycker att den snarare liknar ett biljardbord med mjuka kanter som man kan stå och hänga vid o titta ner på själva bordsskivan som är en datorskärm. utifrån de låtar vi lyssnar på väljer datorn ut liknande musik som vi borde gilla. Som man kunde vänta sig talar IT-professorn Bo Dahlbom gärna sig varm om nätets möjligheter.

-  Jag tror på ett samhälle där vi är väldigt aktiva kulturproducenter, genom att vi idag har de redskap som gör det möjligt för snart sagt varenda en av oss att skapa kultur och göra det tillgängligt för andra. Nätet ger ju fantastiska möjligheteter.

Han menar också att vi idag är väldigt omedvetna om hur teknikutvecklingen kommer att förändra villkoren för kulturkonsumtion.

- Webbteater har inte kommit igång på allvar. Varför kan vi inte se Dramatens produktioner på nätet? Varför ligger de inte på webben? Det är jättelätt att lägga ut dem där. Jag är ingen kulturproducent själv, men jag kan se ramen för förändringarna. Sedan är det upp till dem som jobbar aktivt med kultur. De borde lätt kunna hitta massor av idéer att göra lite nya nya sorts kulturtjänster över nätet.

Förutom webbteater menar Bo Dahlbom att man kan utveckla konstgallerier på nätet ännu mer, och digitala böcker med hypertexter, alltså insprängda länkar som hänvisar till musik och filmsnuttar. Som medlem av regeringens IT-politiska strategigrupp är det Bo Dahlboms jobb att tänka visionärt - men nåt större förtroende för politikerna på det här området hyser han inte.

- Alla politiker av betydelse idag saknar ju förståelse för dels teknikens kraft som samhällsförändrare, och fortsätter också att underskatta Internet. De har underskattat Internet sedan det kom - ja Carl Bildt är undantaget då. Och de fortsätter att underskatta det. Politiker har ju en tendens att satsa på det förgångna, snarare än framtiden. Tyvärr. Vi får väl se om framtidens politiker blir bättre i det avseendet.

Anahita Arai

anahita.arai@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".