Hitler och Pippi i långkallingar

Nyskriven svensk dramatik mitt i sommaren är inget vi är vana vid. Men Dramalabbet i Stockholm vågar. Sedan starten 1998 har dom kommit att inta positionen som Stockholms främsta scen för ung nyskriven dramatik. I helgen hade föreställningen ”Mastodonter” premiär. Med en skådespelarensamble på 19 personer samtidigt på scen är det Dramalabbets största satsning hittills.

För regin står Dag Thelander, och ”Mastodonter” - ett episkt undergångsdrama som det står i programbladet - är skrivet av Gustav Tegby.

Eric Schüldt satt i publiken under fredagens premiär.

De var bara nitton stycken som överlevde den stora smällen. I övrigt är jorden öde. Mänskligheten utplånad.

Men de som blev kvar - vilken skara! - Hitler, Jesus, åskguden Tor, Che Guevara, Homeros, Elvis, Moder Theresa, ja, det är bara några av de gudar och historiska kändisar som nu befinner sig i en drömsk skuggvärld iklädda långkalsonger. Kanske i himlen, kanske i helvetet. De är myterna, minnena människorna lämnade kvar efter sig när de försvann.

Det är inte en helt lätt uppgift Dramalabbet har tagit på sig. Föreställningen är nästan tre timmar lång. 19 personer är på scen samtidigt. Handlingen är snårig och pilar hela tiden iväg på långa omvägar. Den brokiga skaran av figurer har alla sin egen agenda, sin egen historia, som de kämpar för att berätta.

Jag kan bara konstatera - det blir splittrat. Ibland onödigt ofokuserat, skrikigt, pinsamt tokroligt. Ibland är texten absurd på det där oförståeliga sättet som bara visar på en alltför svag dramatisk bearbetning.

Men ändå. Gustav Tegby vill verkligen säga något med sin ”Mastodonter”. Hans budskap skiner i de kraftigt sjungna körpartierna, i de korta, underfundiga monologerna. Som här där Oraklet i Delfi berättar om när psykiatriker försöker bota hennes siargåva.

”Mastodonter” handlar dyrkan, om vad myter har för inverkan på människors liv. Behöver vi de verkligen? Klarar vi oss utan de?

Samtidigt vill föreställningen ifrågasätta och nyansera bilden vi har av de här personerna som finns i de flesta människors medvetande.

Vad hände med Pippi Långstrump när pengarna i kappsäcken tog slut? Vem var Che Guevara förutom ett tryck på en t-shirt? Vad var Medusa i den grekiska mytologin förutom ond och ful?

Ibland haltar texten. Några scener blir inte mer än billiga sketcher. Men ändå tränger en koncentrerad tanke igenom - vad i berättelsen om en person slipas bort av tidens gång? Vad är det historien väljer att minnas och att glömma? Och varför?

Erik Schüldt

erik.schüldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".